Безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат проведени в 19 населени места в цялата страна. Те са част от образователната кампания „Открито за диабета“, която се организира за осма поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България. Целта на инициативата епревенция, ранна диагностика на захарен диабет тип 2 и правилен контрол на заболяването, което в световен мащаб се превръща в новата здравна пандемия.
В Пловдив изследванията ще се проведат на 22 октомври от 8 до 12 часа в ДКЦ „Изток“, ет.1, кабинет 10 и на 31 октомври от 8.30 до 12.00 часа в медицински център „Аврора“, кабинет 6.
По данни на Международната диабетна асоциация броят на пациентите с  диабет по света надвишава 425 милиона души. Всъщност всяко семейство е засегнато от болестта, защото всеки 11-ти човек по света има диабет.
У нас над 430 хиляди българи живеят с тази диагноза, като близо половината от тях не са диагностицирани.
Всеки втори пациент с диабет не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Това от своя страна може да доведе до сериозни усложнения, които често са животозастрашаващи.Tе могат да бъдат избегнати чрез ежедневни грижи и добро лечение на заболяването. Затова много важно е пациентите да не пропускат да изследват редовно нивото на кръвната захар и нагликирания хемоглобин, както и задължително да преминат през ежегодния безплатен преглед при ендокринолог, който здравната каса осигурява.
Целта на безплатните измервания, организирани от Sanofi България, е да предостави възможност за профилактика на здравите и за контрол на заболяването  на хората с диабетчрез увеличаванена достъпа до здравни грижи в малки и големи населени места. По случай Световния ден за борба с диабета от септември до края на ноември ще бъдат организирани 23 измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин. От тях ще се възползват жителите на 19 населени места.
Предстоящите дати за измервания са: 22 октомври в Пловдив (ДКЦ 2), 22 октомври в Плевен (ДКЦ 3), 29 октомврив София (24 ДКЦ), 31 октомври в Пловдив (МЦ Аврора), 6 ноември в с. Люляково (община Руен), 7 ноември в Троян (ДКЦ), 12 ноември в с. Овощник (община Казанлък), 14 ноември в Ботевград, 15 ноември в Кресна (МЦ Кресна), 19 ноември в с. Победа (област Ямбол), 20 ноември в Бургас, 21 ноември в с. Чероноочене, (област Кърджали) и на 26 ноември в с. Дълга поле (област Пловдив).
Детайлнаинформациязачасовете на измерванията и адресите на медицинскитецентровеможеданамерите на Sanofi.bg

Първи симптоми на диабета
Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.