Седем от най-новите руски филми може да се видят от 25 до 31 октомври 2019 г. в Пловдив.  В програмата са включени ленти, произведени през последните две години, и ще бъдат показани в следния ред: „Чернова“ (режисьор Сергей Мокрицки, 2018), „Трудностите на оцеляването“ (режисьор Евгений Торес, 2019), „Бик“ (режисьор Борис Акопов, 2019), „Любовници“ (режисьор Елена Хазанова, 2019), „Керосин“ (режисьор Юсуп Разиков, 2019), „Аз отслабвам“ (режисьор Алексей Нужний, 2018), „Вечният живот на Александър Христофоров“ (режисьор Евгений Шелякин, 2018).
Зрителите ще имат възможност да се запознаят с част от богатата руска култура и да се срещнат с известни кинодейци. Всички филми, подбрани за „Седмицата на руското кино – 2019“, са с български субтитри. В събитието ще участват изтъкнати режисьори и артисти, сред които: Борис Акопов – режисьорът на филма „Бик“, Никита Волков – изпълнителят на главната роля във филма „Чернова“, Евгений Торес – режисьорът на филма „Трудностите на оцеляването“.
    Организатори на филмовата седмица са: Министерството на културата на Руската Федерация, Посолството на Руската Федерация в България, Представителството на „Россътрудничество“ в България – Руският културно-информационен център в София, продуцентската компания „Fest-Film“ и компанията „Вяст плюс“. Проектът се реализира като част от честването на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Неговата цел е да допринесе за развитие  на международното културно сътрудничество и за укрепване на двустранните отношения в областта на киното.
    Прожекциите са в кино Lucky  (ул. „Гладстон“ 1), всеки ден от 19 ч., а входът е свободен.