„Бъдещето в сферата на облеклото е в индивидуалността и в собствения стил, а не в бързата мода. Който възприеме това, ще има успехи.“ Тази формула и още няколко естетски тайни за обличане разкри италианският топ дизайнер Алберто Веделаго на бъдещи юристи, икономисти, студенти от други специалности и граждани в препълнената 6-а аудитория по време на публичната си лекция в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Модератор на тематичното събитие за ролята на облеклото в бизнес общуването беше българският моден и пиар експерт проф. Любомир Стойков, който е и преподавател  във висшето училище.

Гостът от Италия бе удостоен с почетен плакет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и грамота, връчени му от заместник-ректора по международно сътрудничество, връзки с обществеността и протокол доц. Надя Чернева.


„За българина носенето на къстюм не е предразсъдък, а страх. В София съм срещал дори политици, които се притесняват да се обличат добре. Защото се притесняват от реакцията на заобикалящите ги. И само хора със силен характер могат да рискуват“, сподели впечатленията си асът на елегантността Алберто Веделаго. Самият той посещава България вече 5 години, за да възпитава българите на добър вкус при обличане. Има ателие в София и идва всеки месец за по една седмица.

„Поне една година е нужна, за да успее човек да преодолее собствените си бариери и да не се притеснява да носи дрехи, изразяващи го най-пълно“, категоричен е експертът. Започнал е своята дейност преди 30 години като мениджър във „Форал груп“ (Forall Group), една от големите институции за елегантност "Made in Italy", към която принадлежи „Пал Зилери“ (Pal Zileri). Kоординирал e процесите на изработка, стилизиране и маркетинг и е управлявал над 150 магазина на „Пал Зилери“ в цял свят. От 10-ина години се посвещава на мисията да създава уникални за всеки свой клиент дрехи. Сред доверяващите се на професионализма му са личности като Фабио Ламборгини.

„Алберто Веделаго не е обикновен шивач, моделиер, дизайнер, а естет, философ, културолог в изкуството да се създава облекло. Персонално създаденият костюм наистина придава стойност и води към успех“, увери аудиторията и проф. Любомир Стойков.

Алберто Веделаго е създател на иновативен метод, при който сътворява облекло не само по контурите на тялото, а взима данни от емоционалната, психическата, духовната същност на човека срещу себе си. Прави го със задълбочени беседи и специално разработени анкети.  Резултатът е дреха в хармония с манталитета на конкретния клиент.

„Моята задача е да помагам на мъжете да открият собствения си стил, изразявайки индивидуалността си. Аз не се занимавам с мода – тя изисква следване на тенденции. При мен фокусът е върху откриването и открояването на спецификите на личността“, обясни Алберто Веделаго. Според италианския топ дизайнер човек, за да се чувства добре, трябва да се облича по начин, разкриващ неговия характер. За всяка ситуация е задължително да се подбират дрехи, в които се чувствате самите себе си, призова присъстващите италианецът, за което бе бурно аплодиран.

Алберто Веделаго уточни, че финансисти, бизнесмени, политици, трябва да следват определен протокол в облеклото и не могат да си позволят голяма свобода. Всеки мъж обаче е задължително да има в гардероба си смокинг – черно сако с лъскава линия на ревера, риза с висока яка и папийонка, категоричен бе италианският моден ас.