Оправдано голям интерес предизвика сред пловдивчани откриването на експозицията, възкресяваща първата общонационална художествена изложба в България отпреди 127 години. Тя също се е провела в Пловдив, подредена в неголям художествен отдел в държавния павилион на Първото българско изложение. Тогава обаче не е получава такова обществено внимание, каквото сега ѝ отдадоха почитателите на изобразителното изкуство. Трудностите да се открият безспорни документи за имената на художниците и заглавията на техните картини, включени в някогашната експозиция през 1892 г., описа при откриването изкуствоведът Пламен Петров, изследвал темата близо 6 години. Кураторът на изложбата и директор на Градска художествена галерия –Пловдив Красимир Линков подчерта просветителския характер на проекта, възстановяващ в документална точност една експозиция, оказала се същинското начало на организирания художествен живот в страната само 14 години след Освобождението.
Заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков поздрави екипа на галерията за значимостта на изложбата и насърчи повече ученици и студенти да я посетят и да се запознаят с възстановените факти от историята на българското изкуство. Още повече, че съществен принос за атрактивността на съвременната експозиция имат студенти от магистърска специалност „Мултимедия и виртуална реалност“  в АМТИИ с преподавател доц. Весела Статкова.

Безспорен акцент в изложбата е оригиналът на прочутата картина на полския художник Антони Пьотровски „Кланетата от Батак“, предоставена заедно с още пет творби специално за проекта от Националната галерия. Сред тях е и картината на гръцкия художник Теодор Рали „Изкушение“ (1896), която прави своя дебют пред българска публика. С оригинални произведения и репродукции от своя фонд участват също Софийска градска художествена галерия, ХГ „Борис Денев“ – Велико Търново, Художествена галерия – Казанлък, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен. Включени са копия

на оригинални фотографии и документи от РНБ „Иван Вазов“ - Пловдив и Държавен архив – Пловдив. Предстои издаването на каталог, обогатен с още автори и творби.

Изложбата е по проект „Първото българско изложение – Пловдив 1892 г. и началото на организирания художествен живот в България“, включен в програмата на Пловдив –

Европейска столица на културата 2019.

Тя ще остане в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15 до 20 декември.