„Преодоляването на проблемите със задръстванията е един от основните приоритети на Община Пловдив през този мандат. Необходимо е да се очертаят спешни и средносрочни мерки за подобряване на движението, гарантиране на безопасността и решаване на проблемите с паркирането“. Това заяви кметът Здравко Димитров, който инспектира работата на Центъра за градска мобилност към ОП „Организация и контрол по транспорта“. По думите му една от спешните мерки е да се увеличи капацитетът и кадровата обезпеченост на центъра, за да се повиши неговата ефективност. Необходимо е да бъде направен анализ на данните, които постъпват от системата, за да се дадат решения за възловите кръстовища.
Още първата седмица от встъпването в длъжност на новия екип са проведени няколко експертни срещи и са предприети следните краткосрочни мерки. Те бяха представени от зам.-кмета по „Транспорт“ Тодор Чонов:
-    Спешно проектиране и изпълнение на промени в светофарните уредби с цел облекчаване на десния завой на 10 възлови кръстовища. Същото така и по преценка за левия завой.
-    Спешни мерки и контрол от страна на органите на реда за недопускане на неправилно паркиране по възловите булеварди.
-    Подобряване на координацията с органите на МВР.
Средносрочните и дългосрочните мерки бяха представени от кмета Здравко Димитров. Те са свързани с изграждането на нови инфраструктурни проекти, които да облекчат трафика. Като най-важни са доизграждането на южната тангента на Околовръстното шосе, както и връзките между районите  „Западен“, Южен“ и „Тракия“, която ще затвори вътрешния ринг.
На инспекцията присъстваха областният управител Дани Каназирева, зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, председателят на ОбС Александър Държиков, заместник-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Димитър Събчев, началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Венелин Младенов, представители на КАТ, изпълнителите на проекта „Индрасистемас" и "Телелинк ЕАД".
По предложение на областния управител Дани Каназирева специален акцент при управлението и контрола на трафика ще се постави върху нощните гонки, които си устройват младежи по по-големите пловдивски булеварди. „Гражданите настояват да се предприемат сериозни мерки и да се налагат санкции на нарушителите на обществения ред. Не без значение, че тези гонки водят и до много сериозни произшествия с фатален край“, заяви областният управител. Тя поиска също да се осъществи по-сериозна координация и единодействие между Центъра за управление на трафика и Центъра за видеонаблюдение към ОД на МВР.
По настояване на кмета Здравко Димитров към Община Пловдив ще бъде създаден Обществен съвет по проблемите на трафика. В него ще бъдат представени заинтересованите институции, както и представители на публичниогранизации, транспортните гилдии, както и на Сдружението „Бизнесът за Пловдив“, които от години работят по темата за трафика и имат свои разработки.