Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Костадин Пелтеков на 2 години лишаване от свобода и отложи изтърпяването на наказанието с изпитателен срок от 3 години, като го призна за виновен в убийството на сина му  при афект, предизвикан от пострадалия,  и държане на боеприпаси без разрешение, при многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства

Окръжен съд – Пловдив  призна подсъдимия по НОХД №1972/2019 г. Костадин Пелтеков за виновен в това, че:
1.    На 23 септември 2017 г. във вилен имот, находящ се в местността Сай дере на гр. Куклен, умишлено е умъртвил другиго – рождения си син Стоян Пелтеков /35 г./, като убийството е извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с тежка обида“ „Да, бе! Да, бе! Ти все ще се самоубиваш! Все аз те унищожавам! Ако продължаваш да се моташ, ще ти покажа какво е унищожение!“ и с друго противозаконно действие – принуждаване на обвиняемия да го подпомогне в инкриминираното придобиване на високорискови наркотични вещества – престъпление по чл. 354а ал.3 т.1 от НК, от което е било възможно да настъпят тежки последици за виновния Костадин Пелтеков – престъпление по чл. 118 пр.2 и пр. 4 вр. чл. 116 ал.1 т.3 вр. чл.115 от НК във вр. с чл. 55 ал.1 т.1 от НК, при изключителни и многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко, и го осъди на 2 години лишаване от свобода.
2.     В периода от есента на 2016 г. до 23 септември 2017 г. във вилен имот, находящ се в местността Сай дере на гр. Куклен, като е държал огнестрелно оръжие – 1 брой пистолет марка „Валтер“ модел П-22 и 66 броя боеприпаси за огнестрелно оръжие, не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в чл. 98 ал.1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия – престъпление по чл. 338 ал.1 във връзка с чл. 55 ал.1 т.1 от НК, при изключителни и многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко,  и го осъди на 6 месеца лишаване от свобода.
3.    На 23 септември 2017 г. във вилен имот, находящ се в местността Сай дере на гр. Куклен, е държал 22 броя боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има за това надлежно разрешение по смисъла на чл. 6 ал. 3 т. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия – престъпление по чл. 339 ал.1 от НК във вр. с чл. 55 ал.1 т.1 от НК, при изключителни и многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко, и го осъди на 1 година лишаване от свобода.
На основание чл. 23 ал.1 от НК съдът определи на подсъдимия Костадин П. едно общо най-тежко наказание от 2 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 от НК отложи изтърпяването на така наложеното наказание с изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Подсъдимият Костадин Пелтеков е на 72 години, пенсионер, и се грижи за 2-годишното дете на починалия си син, тъй като майката е в затвора за кражба за четвърти път и е лишена от родителски права. Същият сам е извикал полиция веднага след инцидента, направил е пълни самопризнания и е поискал разглеждане на делото по реда на съкратено съдебно следствие. Подсъдимият Костадин Пелтеков се грижи и за другата си дъщеря, която е с тежко онкологично заболяване, както и за 3-годишното й дете, за съпругата си и за 90-годишната й майка.
Убийството е извършено, след като пострадалият Стоян Пелтеков е поискал баща му да го заведе и да му даде пари за закупуване на високорискови наркотични вещества и след като му е нанесъл тежки обиди.
 В продължение на 20 години пострадалият е бил наркозависим, осъждан е многократно и системно е тормозил родителите си да му дават пари за закупуване на наркотични вещества, като е разпродавал имуществото им.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.