„Бъдете все така амбицирани, да учите и да познавате правилата и красотата на българския език. Сигурен съм, че ще имате много успехи, защото добрата подготовка и неуморният труд са причина за високи постижения“, това се казва в поздравителния адрес, който кметът Здравко Димитров отправи към всички участници от кампанията „Грамотни ли сме?“. Днес 140 от най-добрите ученици, участвали вкампаниятабяха наградени по време на церемония в Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив (ЦПЛР – ОДК).

Учениците от VII клас получиха учебното помагало „11 примерни теста по БЕЛ за външно оценяване и кандидатстване след 7. клас“ – част ІІ, тези от Х клас –„10 тренировъчни теста по БЕЛ за 10. клас“ и от ХI – ХІІклас – „Матура без проблеми: 20 теста по актуализирания вариант за държавен зрелостен изпит по БЕЛ“.

През месец октомврисе проведе есенният етап от кампанията, която се организира от отдел „Образование“ на Община Пловдив, съвместно с ЦПЛР – ОДК. Инициативата е в съответствие с „Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2014 – 2020 година“ на МОН.
Целта на кампанията е да се провери нивото на грамотност на участниците, свързана с компетентностите, които трябва да са придобили в обучението си по български език до съответния етап. Тестовете за двете възрастови категории (VІІ клас и Х– ХІІ клас) са съобразени с образователната степен на учениците, като включват задачи, които са зададени от МОН като примерни варианти от тестовите модули по български език за НВО в VІІ и Х клас и ДЗИ в ХІІ клас.
Разнообразните типове задачи от отворен и затворен тип провокираха участниците да покажат до какво ниво са овладели правописната, граматичната, пунктуационната и лексикалната норма в съвременния български книжовен език.
В кампанията „Грамотни ли сме?“ взеха участие общо 991 ученици, съответно от VII клас – 509 ученици от заявени 612 участници и от Х – ХІІ клас – 482 ученици от заявени 754 участници от 33 общински, държавни и частни училища.