В изложбата, която се открива на 28 ноември в галерия "Аспект", за пръв път съвместно пред пловдивската публика ще се изявят двама големи представители на българското съвременно изобразително изкуство – живописецът Станимир Видев и скулпторът Кирил Матеев. И докато Станимир няма нужда от специално представяне, тъй като е безспорен любимец на пловдивчани, то Кирил Матеев отдавна не е показвал свои работи в града под тепетата.
    Специално за изявата в Аспект Кирил Матеев е подготвил седем скулптури и няколко рисунки, част от които са проекти за представените пластики.  Известен с навика си да сменя често материала, с който работи, тук авторът е заложил изцяло на бронза, като пластиките не са обединени тематично, по-скоро ги свързва характерната за твореца стилистика.  Скулптурите в изложбата са разнообразни  – фигури на хора, коне, и задължителните голи тела. Кирил Матеев е привърженик на  класическия подход в изкуството. Като преподавател в Академията държи неговите студенти преди всичко да се отнасят сериозно към занята и е убеден, че само така ще открият поезията на лекотата.
    Картините на Станимир Видев в настоящата изложба са тридесетина нови платна, както фигурални, така и абстрактни пейзажни композиции. Любимият Пловдив с неговите характерни силуети - старите сгради на Капана и Главната, Трихълмието, видяно през прозореца на ателието на художника, са сюжети, които той разработва от години, но винаги успява да ни изненада с различна трактовка. Картини като „Кипариси”, „Къща на високо”, „Махала”, „Обикновен пейзаж” са запечатали атмосферата и багрите на Пловдив, те са като малки фрагменти, уловили в себе си неповторимостта и непреходността на древния град, на който художникът сякаш никога не може да се насити. Платната „Акустична версия” и „Две китари” са реверанс на художника към музиката и трудния занаят на музикантите. Фигуралните му композиции са експресивни и въздействащи, в тях женските фигури са елегантни и загадъчни, а сюжетите са подвластни на въображението на твореца.
    Дуетът на двамата големи творци ще започне с откриването на изложбата на 28 ноември, четвъртък, в 18.00 часа и ще продължи две седмици. Свързани от дългогодишно приятелство и взаимно уважение, двамата са убедени в положителния ефект от съвместната им изява – творбите им взаимно се допълват и подкрепят и това вдига неимоверно нивото на изложбата.  
    Кирил Матеев е роден 09.05.1954г. в Шабла.  Завършва Художествена Гимназия в София а през 1981г. завършва и Национална художествена академия в София специалност скулптура.
Член на СБХ /секция скулптура/.  Доцент е в НХА. Има над 15 самостоятелни изложби. Участва и в много общи изложби в сраната и в чужбина.
Носител е на наградите – Награда за скулптура на АМХ (1981), Награда за скулптура на СБХ (1982),
Диплом от международното биенале по скулптура „Дантеска“ – Равена, Италия (1989), Първа награда от конкурс „Философия на виното“ (2000)
Творчеството му е представяно в изложби в София в Национална художекствена галерия, галерия на СБХ, Народно събрание, Пловдив, Варна и частни галерии в страната и чужбина.
Негови творби притежават всички значими галерии в страната и са част от частни колекции в Канада, Франция, Германия, Аржентина, Русия, Китай и др. Живее и работи в София.