В Дом на културата „Борис Христов“ се проведе информационна срещаза представяне на обновения публичен модул на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) 2020. Събитието бе организирано отпредставители на Централното координационно звено към Министерския съвет в партньорство с Областен информационен център – Пловдив. За участие бяха поканени медии, представители на институции, неправителствени организации, висши учебни заведения, настоящи и потенциални бенефициенти и др.
Мероприятието откри г-н Пламен Панов – заместник кмет „Култура и туризъм“ към Община Пловдив с приветствие към присъстващите. Веднага след това думата беше дадена на г-н Георги Стратиев – началник отдел „Информационни системи“ към Дирекция „Централно координационно звено“ (ЦКЗ) в Администрация на Министерски съвет и Станислава Димитрова – старши експерт в дирекция ЦКЗ, които демонстрирахановите функционалности на обновения публичен модул на ИСУН 2020. Надграждането на системата е извършено с цел прозрачност и информираност на широката общественост и гарантира по-добра проследимост на управлението на фондовете, както и предоставя възможност за извършване на повече и по-детайлни справки.
Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020 е изцяло уеб базирана. В нейния обхват попадат 20 програми с външно финансиране и от нея се възползват над 70 000 потребители. Основната цел на системата е всички данни по изпълнение на Оперативните програми у нас, още от тяхното възникване, да се събират, обработват и отчитат електронно. По този начин се осигурява възможност за тяхното ефективно управление, наблюдение, отчитане и проверки, както и обмен на информация с органите на ЕК. Това осигурява проследимост по всяка една програма, процедура, договор за предоставяне на финансова помощ, като позволява да се наблюдава изпълнението по различни критерии и индикатори.
Системата се състои от два основни модула – публичен и вътрешен. Публичният модул дава възможност за подготовка и подаване на проектно предложение, а след неговото одобрение, за управление и отчитане на резултатите от изпълнението му. Вътрешният модул е предназначен за работа на звената за управление и наблюдение на програмите, одитиращи и сертифициращи органи. С помощта на публичния модул се откриват нови процедури, оценяват се проектни предложения, сключват се договори, отчитат се и се наблюдават резултати.
Публичният модул на системата е достъпен на Интернет адрес http://2020.eufunds.bg.