От 15 до 25 декември на повече от 1500 площадки в Русия и по света се провежда руската акция „Ден на късометражното кино“. Центърът за руски език и култура към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще се включи в проекта на 18 декември (сряда) от 15.00 ч. и на 19 декември (четвъртък) от 13.30 ч., когато ще прожектира четири руски късометражни филми (с английски субтитри) от тематичните програми съответно: „Щастието съществува...Част 2“ (6+) и „Необичайни истории“ (16+). Място: Руски център (Нова сграда на ПУ, ет. 3, каб. 301). Входът е свободен.

Основни организатори на акцията са: Съюзът на кинематографите в Русия, Младежкият център на Съюза на кинематографите в Русия, режисьорски център „MovieStart“ с подкрепата на „Център за подпомагане на младежки творчески инициативи“, Национален фонд за подкрепа на правопритежателите, компаниите „Киноекспертиза“, „Cinepromo“, „Canon“, Фонда за президентски грантове на Русия и др.

Събитието се организира за шести пореден път, посветено е на Международния ден на късометражното кино, 21 декември, и цели разпространението на руските късометражни филми и популяризацията на късото кино. Тази година акцията ще се проведе на повече от 1500 места – кинозали, библиотеки, музеи, Домове на културата, търговски центрове, университети, ресторанти и др. в 85 региона на Русия и още 20 страни.
Официалният сайт на акцията е: www.shortday.ru.

Общоруската акция „Ден на късометражното кино“ е учредена на Секретариата на Съюза на кинематографите в Русия през 2014 г. по инициатива на Младежкия център на Съюза на кинематографистите в Русия. За 5 години от стартиране на акцията различни програми на проекта са прожектирани на повече от 1000 площадки в 60 региона на Русия и 15 други държави. В специално проведените майсторски класове през годините взимат участие представители на кинематографията като Никита Михалков, Владимир Хотиненко, Джаник Файзиев, Павел Лунгин, Жора Крижовников, Катя Мцитуридзе и други.