Пловдив ще предаде символично щафетата на следващите Европейски столици на културата точно година след старта на мащабното събитие. Фондация "Пловдив 2019" е поканила екип на Опера Пловдив за организатор на официалната церемония, която ще се състои на 12 януари в Дом на културата "Борис Христов" от 19 часа.
Протоколната част ще е съпътствана от класическа програма с участието на пловдивски деца - лауреати на музикални конкурси, и камерен оркестър на Опера Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell.
С помощта на универсалния език на класическата музика ще бъдат предадени ценностите на инициативата към следващите Европейски столици на културата. По време на изпълненията пред официалните гости ще бъдат представени ретроспективни кадри от стотиците събития от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Церемонията ще се стриймва чрез фейсбук и интернет канали.
Следващите "Европейска столица на културата" ще бъдат Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) през 2020 г. Закриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата  ще струва 50 000 лева. и ще достигне до домовете на хората чрез лайф стрийминг през социалните мрежи.  То  ще струва много  по-евтино от откриването на Пловдив Европейска столица на културата 2019 година, за което бяха изразходвани  2.5 милиона лева и се стигна до затварянето на бул. "Цар Борис III Обединител", предизвиквайки задръствания в града със седмици.