В навечерието на най - красивия християнски празник Рождество Христово миналата вечер в новата галерия „Капана“ бе открита традиционната „Годишна изложба 2019“ на Дружество на пловдивските художници, по време на която се случва дългоочакваното връчване на награди на пловдивски творци -   живопис, графика, скулптура и награда на млад творец. Освен тях, на същата изложба се връчва и  превърналата се в традиция „Награда на Кмета“, която е извън регламента и се осигурява с лични средства на Кмета на Пловдив.

 

Сред гостите на откриването на експозицията и церемонията по връчване на награди бяха Кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът по култура и туризъм Пламен Панов, заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, Областният управител на област Пловдив Дани Каназирева, заместник областният управител Димитър Керин, общинските съветници Ивелин Парасков и Веселин Козарев, Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Eргани, десетки пловдивски творци, общественици, представители на творческите гилдии, почитатели и медии.

 

Наградите в размер от 400 лева и грамота бяха връчени от Снежана Фурнаджиева – Председател на ДПХ и Пламен Панов – заместник –кмет по култура и туризъм, който връчи и „Наградата на Кмета“, която е в размер на 500 лева.

Тазгодишните носители на отличията са:

Живопис – Николай Няголов

Графика – Янко Ненов

Скулптура – Милена Бочукова

Млад автор – Христо Бозуков

Награда на Кмета – Никола Певичаров

В края на вечерта музикален поздрав към участниците и гостите поднесе концерт майсторът на Държавна опера – Пловдив, цигуларят Мичо Димитров.

Проектът „Годишна изложба 2019“ на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година. Изложбата е с вход свободен.

--