Официалната церемония за предаване на титлата на следващите ЕСК 2020, която ще се състои в неделя 12 януари, от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“, ще бъде съпътствана с множество събития на пловдивските културни институти  през уикенда, с вход свободен за гражданите. Едно от тези събития е фотографска изложба на преподаватели и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“ и изложба на ученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – гр. Пловдив, разположени във фоайетата на двата етажа в Дома на културата.

Официалното откриване е на 09.01.2020 г. ,четвъртък, от 17.30 ч.  във фоайето на ДК „Борис Христов“.

Изложбата на преподаватели и възпитаници на АМТИИ носи името „Вечен и жизнен“ и е създадена по повод Пловдив – Европейска столица на културата 2019, куратор на експозицията е доц. Никола Лаутлиев.
Автори: Никола Лаутлиев, Соня Станкова, Георги Димитров, Мариана Камбурова, Георги Митов, Ванеса Попова, Дарина Комитова.

Изложбата на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ показва избрани произведения от трите направления на изкуствата, в коитосе обучават учениците. Изящният отдел включва живописни, графични и скулптурни произведения.Приложните изкуства са представени с творби на специалностите „Стенопис“ и „Иконопис“.В изложбата участват плакати и проектни табла, които са реализирани от специалност „Рекламна графика“ и „Пространствен дизайн“.

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства гр. Пловдивще се представи с обща изложба на творби на ученици, представящи различните специалности, които се изучават в училище. В програмата е включен и 15-минутен рецитал  със заглавие „Венозно“ на възпитаници на училището, които ще изпълнят  съвременна поезия по стихове на Димитър Атанасов-Шърата.
Ще имате удоволствието да видите талантливите ученици от 9 б клас, специалност „Драматичен театър“. Поезията ще бъде в съпровод на класическа китара от Юлиан Станчев – ученик в НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив, с преподавател д-р Милена Вълчева.

Към тях, в деня на откриването на изложбата с музикален поздрав към публиката и участниците ще се включат и талантливите възпитаници на НУМТИ „Добри Петков“ Пловдив. Ще имаме удоволствието да чуем изпълненията на Ансамбъл ударни инструменти „Престо“ с ръководител Пенчо Пенчев.