Пловдив предаде щафетата на Европейска столица на културата. Това стана на специална церемония- спектакъл  в Дом но културата "Борис Христов". Градът под тепетата бе Европейска столица на културата за 2019 т. На събитието присъстваха кметът на града Здравко Димитров, министърът на културата Боил Банов, неговият заместник Амелия Гешева,  областният управител Дани Каназирева, председателят на ОбС Александър Държиков, зам.-кметът по "Култура" Пламен Панов, артистичният  директор на "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева, изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев и други. Градът под тепетата бе Европейска столица на културата за 2019 г. заедно с Матера от Италия. През 2020 г.  те се наследедяват от Риека (Хърватска) и Голуей (Ирландия).

В ритъма на класическата музика, публиката с интерес проследява кадри от най-запомнящите се събития за изминалата година. Мелодииите на виртуозната цигуларка Лия Петрова и оркестъра на Опера Пловдив омайват и след края на лентата, а на сцената излезе двойка танцьори.

В кратки паузи водещите припомнят за над 900-те инициативи на Европейската столица, завихрири повече от милион малки и големи в културния ураган, а после музиката се завръща отново.