Бюджетат на Пловдив за 2020 г. ще бъде 343 251 629  лева. Това стана ясно при представянето на финансовата рамка тази вечер в залата на Общинския съвет на греда. На него присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, неговите заместници, както и всички районни кметове и част от администрацията, а срещу тях седнаха политици, общественици и граждани.

Това е бюджет на стабилност и устойчива градска среда. Част от проектите ще се случат от бюджета, а други от заема на Европейската банка за развитие", заяви кметът на Пловдив. Приоритет пред Общината са: две нови училища, Небет тепе, Голямата базилика, Водният проект и други.

 

20 080 906 лева  ще се изръзходват за общи държавни служби; 2 441 744 за отбрана и сигурност; 17 408 266 лева са парите за здравеопазване; 16 461 665 за социално осигуряване, подпомагане и грижи; 84 213 911 лева за БКС, жилищно строителство и опазване на околната среда; 26 265 037 лева са заделени за култура, спорт, почивно и религиозно дело; 22 228 996 лева ще са парите за икономически дейности и услуги, а 873 367 лева идват разходите, некласифицирани в други функции. Най-голяма е сумата, която ще се изразходва за образование – 153 277 737 лева.

Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев съобщи, бюджетът за тази година е 340 млн лева. От тях 50 млн лева са за плащания по сключени договори от предишното управление.

Район  Южен ще се сдобие до две години с нова детска градина на бул. Александър Стамболийски. 730 хиляди лева ще бъдат дадени за сканирането на ОУ Стоян Михайловски, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

Неговият колега, отговарящ за строителството  Пламен Райчев представи проектите, които ще се стартират от март - ул. Богомил, кв. Гладно поле и други. Той се похвали, че в края на годината са спечелени 38 млн лева по проекти по ОП Региони в растеж.

Служителите на район „Северен“ няма да продължават да обслужват гражданите в старите бараки на бул. „Цар Борис III Обединител“, стана ясно по време на общественото обсъждане на Бюджет 2020 в отговор на въпрос. Свилен Вучков попита ребром кмета дали най-накрая гражданите ще имат нормално районно кметство.

Община Пловдив няма намерение да поеме ангажимент за преустройството на бараките, но кметът бил поставил задача на служителите да търсят нов терен в район „Северен“ за обособяване на кметството. „Сегашната сграда е неприложма, защото там няма паркинг. Без паркинг администрация няма как да съществува“, заяви градоначалникът Здравко Димитров.

По думите му е време да се премести и местоположението на Община Пловдив. Причината – трудно да се предоставят качествени услуги, защото на служителите се налага да обикалят от Партийния дом до местната управа с папки в ръце. Освен това администрацията е разположена на 9 различни места.

„Редно е вече да се помисли за терен. Ще видим по какъв начин ще бъде - чрез публично-частно партньорство или чрез обезщетение, но наистина не може 4 секретарки да са в едно помещение. Заместник кметовете пък са в съседни стаи“, обясни Димитров.