Големият американски актьор Кърк Дъглас почина на 103-годишна възраст. Тъжната вест съобщиха представители на неговото семейство."С громна тъга аз и братята ми съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна днес на 103 години."

С това съобщение актьорът и носител на оскар Майкъл Дъглас обяви, че баща му - едно от прочутите имена от Златната епоха на Холивуд, е починал.

"За света той беше легенда, актьор от златната епоха на киното, който доживя до златните си години, един обичащ хората човек, чиято отдаденост на справедливостта и каузите, в които вярваше, станаха стандарт, към който всички да се стремим", добави Майкъл Дъглас.

Във филмографията на Кърк Дългас има над 90 филма, заснети през 7 десетилетия. "Спартак" и "Викингите" го направиха истинска звезда през 50-те и 60-те години.

Той изигра важна роля и в движението срещу черните списъци в Холивуд на актьори, режисьори и сценаристи, на които бе забранено да работят или бяха избягвани от студията заради връзките им с комунистическото движение през 50-те години. Дъглас казваше, че се гордее с това повече от успеха на всеки свой филм.

Известен с атлетичността си в началото на кариерата, Кърк Дъглас бе поразен от инсулт на 80 години през 1996 г., което го остави с лицева парализа и затруднено говорене. Но две седмици по-късно той участва в церемонията за раздаване на наградите "Оскар", за да получи отличие за цялостен принос. Дъглас продължи да играе в малки роли чак до 2008 г.

"Чувството ми за хумор ме спаси", сподели той през 2014 г., допълвайки, че е имал пристъпи на мисли за самоубийство. "Първоначално си мислех, че с живота ми е свършено. Но когато си напъхах пистолет в устата, си ударих един зъб. Оу! И ми стана смешно. Зъбобол ми попречи да се самоубия?"

Първият му филм е "Странната любов на Марта Айвърс" от 1946 г. и е номиниран 3 пъти за "Оскар" - през 1949, 1952 и 1956 г., но единствената награда на Академията за киноизкуство е присъдената десетилетия по-късно за цялостно творчество.

Заради характерното си лице с изпъкнали скули и дръзка челюст Кърк Дъглас бе предпочитан за ролите на всякакви чепати герои. Но и той самият имаше инатлив характер и репутацията на актьор, който режисира режисьорите. "Живея по моя си начин. Никой не ми е началник. Никой никога не ми е бил началник... Винаги съм се отцепвал от останалите", каза той веднъж в интервю. Заради стремежа си към независимост той основа през 1955 г. продуцентската къща Bryna Production Co., кръстена на майка му, за да не се разправя с босовете на големите студия.

Рожденото му име е Исур Данилович и идва на бял свят в Амстердам, щата Ню Йорк, в семейство на неграмотни руски имигранти. Той е единственият син сред 7 деца. След като завършва гимназия, стига на стоп до университета Сейнт Лоурънс в Кантън, Ню Йорк, където става шампион по борба. Но тук той започва и да играе в театрални постановки и сменя името си на Изи Демси.

След това завършва Американската академия за драматично изкуство в Ню Йорк и през 1941 г. отново се прекръства - вече на Кърк Дъглас. После идва войната и той служи във флота. Тогава се запознава с британската актриса Даяна Дил, жени се за ня и има двама синове - Майкъл и Джоуел - преди бракът им да се разпадне слд 8 години.

Сред жените, с които е имал връзки, са такива имена като Джоан Крофърд, Марлене Дитрих, Рита Хейуърт, Мерлин Максуел, Патриша Нийл и Джийн Тиърни. В същото време бракът му през 1954 г. с Ан Буйдънс е и един от най-продължителните в Холивуд. От него той има още двама синове - Питър и Ерик.

Кърк Дъглас се е опитвал да откаже децата си от това да тръгнат по неговия път. Но днес Майкъл е световноизвестен актьор и продуцент, Джоуел и Питър също са продуценти, а Ерик бе актьор до смъртта си от свръхдоза през 2004.г.

Неговата Douglas Foundation раздаде десетки милиони долари за различни каузи - приют за бездомни жени, общински училища в Лос Анджелис, университета "Сейнт Лоурънс", болници, помощ за хора от шоубизнеса, страдащи от Алцхаймер.