До 15 години всеки десети българин ще бъде с диабет

Броят на болните от диабет у нас и в чужбина нараства стремително през последите години.  Това заяви проф. д-р Мария Орбецова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ „Св. Георги” и Ръководител на едноименната Секция към Медицински Факултет на Медицинския Университет Това стана по време  Пловдивските зимни ендокринологични дни, открити  в Медицинския университет.  Тя поясни, че има нарастване с 66 % на заболелите от захарна болест през последните години . Лек превес има сред мъжете, спрямо жените. Тенденцията  е с нарастване на възрастта да се увеличават болните. В България през 2019 г. с диабет са били диагностицирани 442 000 души- 8.3 % заболеваемост.  Прогнозата е, че през следващите години 15 години  всеки десети българин ще бъде с диабет. Увеличава се и смъртността от него, като умират повече жени. Това го прави социално значимо заболяване. По данни на Международната диабетна федерация в света болните са 463 милиона.

 Затова усилията на учените и специалистите са насочени към непрекъснато усъвършенстване на методите за диагностициране и лечение, както и към създаването и въвеждането в практиката на нови медикаменти.

Рисковите фактори, провокиращите заболяването от диабет  са  нездравословния начин на живот, неправилното  хранене, липса на физическа активност и големия стрес.
  Сърдечно съдовата система изглежда най-уязвима при болните от диабет. Това заяви проф. Федя Николов Началник на Кардиологична клиника в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив и ръководител на I-ва катедра по вътрешни болести в Медицинския университет.
 

"Пациентите със захарна болест са с най-висок сърдечно-съдов риск. Предизвикателството пред нас е как да го преодолеем", заяви още проф. Федя Николов. Той добави, че има медикаменти, които се употребяват от пациенти с диабет,които обаче се опасни за сърцето.

"Нашата цел е да намалим опасността от тях", заяви още проф. Федя Николов. Събитието бе открито от ректора на Медицинския университет проф. д-р Мария Мурджева, която приветства участниците в него.