Интернационални отбори ще вземат участие във Вечер на езиците на 21 февруари от 17.30 часа в аулата на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив. На тази дата вече 20 години се отбелязва Международният ден на майчиния език, обявен от ЮНЕСКО с цел насърчаване на културното многообразие. По инициатива на Българско-турския литературен клуб ще се проведе многоезично състезание, в което ще вземат участие представители на различните общности в града, ученици от езиковите гимназии и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища. Събитието е част от Културния календар на града и се реализира с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив.
Според регламента участниците влизат в надпревара в три етапа. За представянето си в първи кръг те имат предварителна задача да издирят популярни автори, на които тази година се отбелязват кръгли годишнини и да подберат цитати от техни произведения. Публиката ще чуе в оригинал крилати мисли от „Робинзон Крузо”, откъси от приказки на братя Грим, вдъхновяващи цитати от „Дон Кихот”, стихове на Джани Родари и Сергей Есенин, житейски мъдрости на Антоан дьо Сен Екзюпери.
Във втори кръг състезателите ще представят приспивна песен на майчин език, а в трети – характерен танц.
Сред участниците ще има също момичета и момчета, чийто език е жестомимиката.
Престижно жури – проф. Христина Тончева от Пловдивския университет, проф. Тони Шекерджиева-Новак – ректор на АМТИИ, Нели Попова-Коева – директор на НУМТИ „Добрин Петков” и Хюсеин Ергани – председател на Клуба на консулите, ще оценяват представянето на отборите.
Акцент на вечерта е филмът „По следите на Глаголицата”, заснет специално за събитието. Тази година се навършват 1165 г. от създаването на славянската писменост и 40 години от провъзгласяването на светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II.
Идеята на празника е да подчертае заслужената роля на всички езици в изграждането на културната идентичност и творчество.