Вълнуваща среща между творци от два университета от Одрин и Пловдив, в които студентите се обучават в катедра „Изящни изкуства“ се състоя миналата вечер в Балабановата къща в Стария град.

Двете зали, в които е експонирана изложбата под надслов „Езикът на изкуството“, (дълбока и сводеста), се изпълниха с живописни, графични, пластични творби и видеоинсталация на 21 талантливи творци, поканени от екипа на ОИ „Старинен Пловдив” по повод Международния ден на майчиния език.

Специални гости на откриването бяха Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Eргани, вицеконсула на Република Турция в Пловдив Гюлджан Окчун, двамата зам.-директори на ОИ „Старинен Пловдив” - Рая Маринова и доц. Елена Кантарева, много общественици, преподаватели от АМТИИ „Проф. А. Диамандиев” и приятели на изкуството.

Ръководителят на отдел „Културна политика” на ОИ „Старинен Пловдив” Донка Налбантова сподели с гостите, че отбелязването на Международния ден на майчиния език е станал добър повод да се изгради този своеобразен мост между творците, както и че това е отлична възможност за международен артистичен обмен между двата университета.

За характера на изложбата, за уникалността на всеки представен автор говори доц. Румен Жеков от АМТИИ. В специалното си поздравление към художниците Генералният консул на Република Турция изрази задоволството си от провеждането на тази творческа среща,  като отбеляза, че езиците са се увеличили с още един и това е „езикът на изкуството“. Той подчерта също, че подобни форуми винаги ще срещат подкрепата му.  

В изложбата участват доц. д-р Мустафа Хайкър, Берна Саглам, Бетюл Саръсу, Фахри Чагдаш, Шенол Бора, Рабианур Турхан, Селчук Ъшък, Волкан Карадаг от Турция, Савас Козидис от Гърция, всички те преподаватели и студенти от Тракийски университет в Одрин, катедра „Изящни изкуства” и творците от същия факултет към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” - Пловдив - доц. Румен Жеков, Борислава Сотирова, Цветелина Ангелова, Деляна Георгиева, Христина Павлова, Ива Филкина, Иван Иванов, Мирослав Арабаджиев, Осман Юсеинов, Станислав Вълевски и Таньо Павлов.

Делегацията от Тракийски университет в Одрин ще пребивава в Пловдив до 23 февруари. Колегите им от АМТИИ са им подготвили разходка из галериите на града и из забележителностите на хилядолетния град.

Изложбата „Езикът на изкуството” в Балабанова къща продължава до 5 март.