Имаме нужда от вас, вие сте нашето бъдеще! С тези думи се обърна генералният директор на Международната организация по лозата и виното /OIV/ Пау Рока към преподаватели и студенти от УХТ след лекцията, която изнесе пред академичната общност. На нея присъстваха зам.-областният управител на Пловдив Евелина Апостолова и зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.
Рока остана очарован от топлия прием във висшето училище и от ползотворната дискусия, която се проведе след неговата презентация.
„Има реален шанс УХТ-Пловдив да стане третият университет в света след Калифорнийският университет, Дейвис в САЩ и Университета в Монпелие, Франция, в който да се развие ключова магистърска програма Master of Wine, свързана с мениджмънта на виното, заяви Рока. - България е добра платформа за това, защото във вашата страна образованието е на първо място и е свързано с традиции, има академично тяло в областта на технологиите.“
Гостът обясни, че партньорството и разработването на общи образователни програми на различни нива е възможно, благодарение на подписания преди два дни в София меморандум за разбирателство между него и премиера Бойко Борисов. Той припомни, че целта на документа е да се засили сътрудничеството между двете страни в областта на лозарството, винопроизводството, технологиите, маркетинга, да популяризира българските лозаро-винарски традиции, предвижда се още обмен на нови технологии и обучение за професионалисти от сектора.
Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България и Балканите, с чието съдействие се реализира визитата на Пау Рока в България, подчерта пред участниците в срещата, че генералният директор на OIV е визионер и че нито един регламент на голяма институция, в това число и на ЕК не се приема, без да е съгласуван с OIV и в това отношение ролята на генералния директор е ключова. Ботев отбеляза, че Master of Wine, е най-високото ниво в йерархията на винения бранш. Подобно на докторската степен символите MW се изписват заедно с името и носят не само признание, но означават още избран житейски път. Той добави, че този образователен проект е подходящ за целия Балкански регион и дори за цяла Източна Европа. Ако тази магистърска програма се осъществи за първи път извън Франция и САЩ, огромната заслуга ще е на вашия ректор проф. Пламен Моллов и се надявам при откриването да поканите г-н Рока да пререже лентата, заяви Ботев, който е и директор на Европейския институт за стратегии и анализи.
Рока презентира историята на OIV, която е създадена през 1924 г. и показа съвременните тенденции в развитието на винопроизводството, изискванията на пазара, разходите за иновации и имидж на продукта. Подчерта, че нашата страна не е сред големите производители в световен мащаб, но има шанса да заложи на регистрираните райони и производството на качествени бутикови вина.
Ректорът проф. Моллов му връчи почетен плакет на УХТ, луксозен албум на Пловдив и вино, произведено във Винзавод-Асеновград през 1958 г., в която е роден Рока. На съпругата на госта Диана Рибера де Рока поднесе букет и припомни, че зад всеки успял мъж стои една силна жена.
В рамките на посещението гостите се запознаха с учебната и изследователската база на УХТ. При заминаването си от нашата страна генералният директор на OIV увери, че е много доволен от визитата си в България, която е изключително ползотворна.