Община Пловдив ще бъде първата в България, където ще бъдат внедрени автоматични външни дефибрилатори. С тях ще може да се окажа помощ на хора, получили остър тежък инфаркт, застраtаващ живота им. Това стана ясно на проведената  в Дома на културата Кръгла маса тема: „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори (АВД) в гр. Пловдив“, организирана от кмета Здравко Димитров. Освен него в нея  в нея участваха  областният управител Дани Каназирева,  проф. д-р Иво Петров – член на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването, проф. д-р Чавдар Стефанов – ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Георги“, Таня Георгиева – директор на БЧК в Пловдив, представители на Фондация „Първите три минути“. Първите устройства ще бъдат монтирани в сградата на община Пловдив и общинските лечебни заведения. Директорът на КОЦ д-р Парашкев Цветков похвали инициативата и добави, че трябва да бъдат обучени мого хора да работят с тях.

"Организирахме този форум, тъй като данните  от евроинституциите  са изключително тревожни. Според тях над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест, а жертвите в България са над 10 000 души“, коментира директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов на Кръгла маса тема: „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори (АВД) в гр. Пловдив“.

Проф. Иво Петров заяви, че първите 3 минути са много важни при внезапни сърдечен арест. "Проблемът е драматичен в България и по света. Това засяга много хора, които имат сърдечни заболявания. 63% от смъртните случаи са такива. У нас няма статистика, но ние ползваме американска такава. За това е много важно да се внедрят автоматичните външни дефибрилатори, с които да се окаже първа помощ на човек, претърпял сърдечна атака. Ние сме на последно място по внедряването им и обучението за тях. Румъния вече е започнала с обучението на населението, но няма внедрени АВД. ". Това заяви проф. Иво Петров. Той спомена, че внезапната сърдечна смърт няма директна връзка със спортуващите, но там е по-явна. При самите спортисти може да има нарушение на сърдечния ритъм.

Проф. Чавдар Стефанов заяви, че АВД са много ефикасни и спасяват до 70%  човешкия живот. Те могат да се ползват и  от хората, които не са професиfналисти, стига да бъдакт добре обучени за работа с тях. Те са настроени  така, че няма как да сбърка. Апаратурата те води стъпка по стъпка. Председателят на БЧК Пловдив Таня Георгиева заяви, че, ръководената от нея организация ще съдейства с доброволци как да се оказва първа помощ с дефиблиратор. Представители на фондация "Първите три минути" демонстрираха нагледна как се очаква помощ с дефиб,илатор па човек, претърпял остра сърдечна атака. Най-скъпите уреди, тези произведени в САЩ струват 3000 лева, а тези произведени в Сингапур са по-евтини.