ОД МВР- Пловдив създава мобилизационен щаб и призовава: " Бъдете отговорни и спазвайте правилата". Това съобщиха от неговия пресцентър и излязоха с призив към гпажданите.

Уважаеми жители на пловдивска област, едва ли някой от нас е предполагал, че живота му ще се промени толкова драстично, че ще трябва да ограничим личната си свобода като се затворим в домовете си, че ще нарушим своите навици извън къщи. Дойде момент да се замислим за живота и неговата ценност. В контекста на създалата се извънредна ситуация са нужни самоконтрол и дисциплина. Разчитайте на себе си и вътрешните си убеждения, но се водете от трите основни правила: "Мисли- Спазвай-Помогни!"
Нека борбата с разпространението на коронавируса е нашата обща кауза в следващите дни, седмици – колкото е необходимо. Без паника и излишно напрежение, но с отговорност, разум, дисциплина и самодисциплина.

На територията на ОДМВР Пловдив създаваме Мобилизационен щаб , който с реалните с действия ще подпомага възрастни и нуждаещи се хора, на територията на цялата област. В него са включени представители от сектор охранителна полиция, медицински институт към МВР, мобилизационни групи, оперативен анализ. Ще държим непрекъсната връзка с началниците на районните управления и ще координираме с медиите чрез пресцентъра.
-- Създаваме организация, чрез районните инспектори и домоуправителите, за получаване на актуална информация за възрастни хора и хора в риск, както и ограничаване на тяхното движение ( при необходимост от снабдяването им с хранителни стоки и лекарства)
-Апелираме жителите на областта да ограничат излизането от дома си, освен ако не е крайно наложително- да посетят магазин или аптека. Ако това им се наложи, нека използват предпазни средства- маска и ръкавици.
-- В интерес на опазване здравето на нашите родители и деца е при възможност да останете да работите дистанционно от вкъщи.
--Призоваваме по-младите хора при стриктно спазване на изискванията и нормите за лична безопасност, с предпазни средства и маски да подпомагат своите възрастните съседи. Всеки от нас има поне един възрастен, самотен или болен съсед, който няма възможност да излезе или излизането му би създало опасност за неговото здравето. В този момент това е групата от хора, която е много уязвима към вируса. Нека помогнем на онези, за които ходенето до кварталния магазин е мъчително и трудно. Попитайте ги дали имат нужда от нещо и пазарувайки за себе си вземете и за тях. Изключително важно е да сме отговорни към себе си и околните.
-- В мобилизационния щаб на областната дирекция ще бъде получавана актуална информация от районните инспектори за предприемане на извънредни мерки на територията на Пловдивска област, за подпомагане и съпричастност към хората от рисковата възраст и тяхното безопасно снабдяване с лекарства, хранителни продукти.
-На открита телефонна линия във всяко районно полицейско управление на територията на ОДМВР може да бъдат подавани сигнали и да се получава информация или съдействие при възникнали проблеми, свързани със снабдяването на храни и лекарства на социални домове и домове за възрастни и самотно живеещи хора. Ще създадем организация и ще направим всичко възможно да ги подпомогнем.
СЪВЕТИ:
-Обаждайте се на възрастните си родители ежедневно, нека знаят какво си случва с вас, за да бъдат предотвратени злоупотреби и опити за телефонни измами, свързани с ,,Корона вирус"!
Не се поддавайте на паника при измамни обаждания с искане на пари за лечение на "заразени ваши близки и роднини". При подобни обаждания запазете спокойствие и първо звъннете в МВР, след което на близките си, за да се уверите,че са добре!
-- ОДМВР- Пловдив предприема всички необходими действия , за активно ограничение на разпространение от вируса: граждани, които нямат основателна причина да са извън домовете си, ще бъдат предупреждавани да се върнат в тях, дори е възможно да бъдат придружени от полицейски патрул до дома им с цел- спазване на карантинния период.

С наситено полицейско присъствие ще осигуряваме ред, законност и спазване на извънредните мерки, за да опазим живота, здравето на хората!

Защото тези рестрикции, имат смисъл! Те са важни за това живота ни - за да може той продължи нормалния си ход след време. И за да го има този смисъл и в бъдеще, в този момент е нужна дисциплина, осъзнатост и позитивно мислене! Сега не е момент за критики и противопоставяне, че знаем всичко и разбираме от всичко! СЕГА е нужно да сме тихи, спокойни и да спазваме правилата. От действията на всеки един от нас като жител на област Пловдив - да стисне зъби и да си наложи самодисциплина и организация, като остане в дома си, зависи нашето утре!
Нека проявим мъдрост като се адаптираме към обстоятелствата и запазим спокойствие!