Медици и доброволци може да бъдат командировани на помощ в Транспортна болница в Пловдив, за да помогнат на нейния персонал, ако там бъдат настанени много болни от коронавирус. Това заяви областният управител Дани Каназирева при днешното си посещение в здравното заведение, където заедно с  д-р Сийка Димчева от РЗИ и д-р Димитър Христозов, заместник-началник на Центъра за спешна медицинска помощ и занесоха дарението на предпазни средства за лекарите, медицинските сестри, санитарите и фелдшерите. То включва 400 маски, 100 от които военни, както и други 2000 за еднократна употреба. Управителят д-р Павлов каза, че здравното заведение разполага с 24 нови многократни комплекта и други защитни средства.

Болницата се нуждае от помощ, тъй като разполага с 92 легла в болницата, но нямаме достатъчно екипи. Със сегашния капацитет могат да се обслужват едва 36 бегла. 

Лекари от Транспортна болница се оплакаха, че маските са им неудобни и затрудняват работата им, освен това се чувстват незащитени.

„Всичко, което дойде при нас ще бъде разпределено при вас, но нека и ръководството да вземе мерки", каза Каназирева.

Тя добави, че ще бъдат взети всички мерки за тяхната безопасност.  В транспортна болница ще бъде отворен денонощен приемен кабинет, също така лечебното заведение ще бъде преструктурирано, за да може да приеме заразени с коронавирус

„Това е изпитание на цялата здравна система. Майка ми  е също ваша колежка, не е спряла да работи и е постоянно в болницата“,  още областният управител.

 "Ние в Спешна помощ сме с персонал  480 човека, до този момент ние сме контактни на всичко. 80% ще посрещнат вируса, зависи от имунната система. Ако спазвате мерките, сега дори има и алгоритъм как да се сваля облеклото, няма да има проблем. Благодаря на колегите, които съветват по телефона. Знаете, че от днес всички влизащи в страната задължително са под карантина. Всички болници декларираха готовност за работа", заяви д-р   Димитър Христозов.