Третото издание на Международния фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2020 ще се проведе от 24 до 26 септември, решиха организаторите от фондация „Пловдив ЛИК“ и участниците във форума.

Промяната от първоначално обявените дати 7 – 9 май 2020 г. се налага заради удълженото извънредно положение у нас, а и в страните, откъдето са самите участници.

Благодарим на партньорите си за проявеното разбиране – Общински институт Старинен Пловдив с обект Малка раннохристиянска базилика, който е традиционната сцена на фестивала вече трета година, на хотел НОРД, ресторант Свети Никола, на Дирекция Култура и археология на Община Пловдив, казват организаторите.

Изключителен е ентусиазмът на всичките тазгодишни участници, които са от 9 страни по света. С още по-голямо желание те искат да посетят Пловдив и съпреживеят с любителите на изящната словесност и техни братя по перо фестивала наесен, за което им благодаря, каза Антон Баев, директор на МФП ОРФЕЙ – ПЛОВДИВ.

Активен е мултиезичният сайт на фестивала, където са качени на роден език и в превод на английски и на български всички творби на участниците и могат да се четат напълно безплатно. На сайта www.orpheus-plovdiv.eu са качени в PDF формат и двете книжни издания с творби на участниците, които също могат да бъдат изтеглени и четени във времето на изолация особено.

Първоначално предложихме на нашите гости евентуално онлайн издание на фестивала, но всички категорично предпочетоха отлагане във времето, но на всяка цена общуването да е живо, разказа Антон Баев. Благодаря им, още повече, че пътните разноски - самолетни билети и друг транспорт са изключително за тяхна сметка.

Проектът „Международен фестивал на поезията  "Орфей-Пловдив 2020“ е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК“ и се осъществява за трета поредна година. Той събира в Пловдив, най-стария жив град в Европа, вече 45 чуждестранни поети от 16 страни. Проектът е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г.