Може ли човек на 75 години да изпълни физически упражнения, които младежи дори не помислят да пробват? Да направи изключително сложните йога пози като челна стойка на глава и тяло във въздуха, с опора само върху дланите? Възрастта няма значение доказа още веднъж природолечителят Иван Гарабитов. Известният български гуру в здравословното отслабване и заслужил треньор по борба отпразнува нетрадиционно рождения си ден днес, 3-ти май. Поради световната пандемия от Ковид-19 и задължителната социална дистанция той не успя да вдигне наздравица с приятели.

Но затова пък демонстрира на прекрасната зелена площ в пловдивския център „Гарабитов“, че дълголетник може да бъдеш и в завидна физическа форма. На връх 75-ия си рожден ден Иван поздрави своите последователи със снимки, които публикува в сайта на център „Гарабитов“ и фейсбук профила. Освен сложни асани той показа и лесни упражнения, които укрепват физиката и имунитета при наложеното ни стоене вкъщи. „Ние връщаме годините назад“, казва Гарабитов и убедително го демонстрира.

 

Терапевтът и заслужил треньор по борба е известен не само като създател на европейски, световни и олимпийски шампиони в спорта /като Живко Вангелов, Валентин Гецов, Васил Ботев, Рангел Геровски и др./, но и на рекордьори в здравословното отслабване. Медиите го титулуваха „треньор по отслабване” и „българският гуру в отслабването“ заради неговата уникална методика - без диети, медикаменти, хирургически операции, увисване на кожата и т.нар. йо-йо ефект. Благодарение на нея десетки хиляди българи и чужденци олекнаха от 5 до 150 кг, сочи статистиката.

В практиката си народният лечител прилага квантовата медицина - медицината на бъдещето. Той комбинира атланска вибротерапия и медитация за премахване на стрес, депресия, страх, различни фобии и агресия.

За някои Иван Гарабитов е буквално спасител. „Системата на Гарабитов не е стандартно отслабване, а оздравяване”, каза през 2011 г. пред медиите г-н Илкер Тунджай (Ilker Tungay), бивш министър на земеделието и горите в Турция и 20 години депутат в парламента. „Иван възпитава духовно, а всеки знае, че когато духът е здрав, и тялото е здраво. За това казвам, че Иван Гарабитов е моят учител и разделям живота си на две – преди и след срещата си с него”, сподели г-н Тунджай.

Гарабитов практикува йога от 1955 г., още от дете. Той e ученик на Шри Чинмой, световният духовен и йога учител, създател на философията за себенадминаването – вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. „Възрастта е само в нашите умове“, казва Шри Чинмой.