Две важните транспортни теми обсъдиха кметът Здравко Димитров и председателят на УС на „Бизнесът за Пловдив“ Атанас Рогачев. По време на срещата кметът представи проекта за създаване на общинско дружество за екологичен градски транспорт. Целта на бъдещето дружество е да се повиши качеството на услугата за гражданите и да се подобри качеството на въздуха. Предвижда се основните инвестиции за новото дружество да се осигурят по линия на Европейския съюз и неговите програми. Общината очаква до края на  май  представителството на Световната банка в България да предостави анализ за състоянието на градския транспорт в Пловдив, както и проучване на възможностите за създаване на собствено дружество.

Представителите на „Бизнеса за Пловдив“ подкрепят усилията на Общината за подобряване на транспортната услуга и за създаването на общински екологичен транспорт. Преди две седмици сдружението оповести публичната си позиция и заяви, че това е пътят общината да може да води собствена транспортна политика, без да е зависима от частни интереси.  

Втората важна тема, която бе обсъдена на срещата бе бъдещето на летище „Пловдив“, чиято концесия отново се отложи, след като не се появи кандидат и Министерството на транспорта да удължи приема на документи до 10 юли. От сдружението настояват, ако и тази концесия се окаже неуспешна, Община Пловдив да предприеме необходимите действия за възстановяване на собствеността на летището.

Позицията на общината е, че летището е важен фактор за утвърждаването на Пловдив като национален лидер в развитието на производствата и индустриалните зони, като лидер в търговията и логистиката. Затова администрацията ще работи така, че нейният интерес да бъде гарантиран във всеки един случай, коментира Здравко Димитров.