Лекарите от общинската болница в Карлово МБАЛ „Д-р Киро Попов“ оттеглиха предизвестията си за напускане, които подадоха миналата седмица в петък. Това стана след близо двучасовата среща на работещите в болницата с областния управител Дани Каназирева,  директора на Спешна помощ  - Пловдив д-р Иван Стойнов,  д-р Сийка Димчева от РЗИ и секретаря на пловдивската колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Кръстев.

След като бяха чути всички страни, по предложение на областния управител, се взе решение в срок от 10 дни да бъде изготвено и подписано споразумение между Центъра за Спешна помощ и болницата по какъв начин да бъде организирана съвместната дейност между двете лечебни структури, така че да бъде гарантирана спешността при обслужване на пациентите. До подписване на споразумението приемният кабинет няма да работи

 

„Имаше ескалация на емоциите, но смятам че от срещата излязохме наистина единни. Няма конфликт. В дадения срок трябва да се реши -как ще се  осъществява консултирането, преглеждането и хоспитализирането  на всеки един нуждаещ се пациент. Моите разговори с ръководството на болницата и на община Карлово бяха преди месец и смятах, че всичко е обсъдено с персонала на лечебното заведение. Като областен управител държа да има бърза и адекватна медицинска помощ за населението на близо 4 общини, които се обслужват от карловската болница и да се намери вариантът на местно ниво как да бъде създадена организацията на работата, а конкретното решение да бъде представено на Областния кризисен щаб и РЗИ“, заяви Дани Каназирева.

 

„Имаме 10 дни, в които да изработим алгоритъм двете здравни структури да заработят в синхрон. Целта е да се прецени къде пациентите да получат най-адекватната спешна помощ“, обясни от своя страна д-р Иван Стойнов.

 

По думите на д-р Сийка Димчева работата на лечебното заведение трябва да се организира така, че на пациентите да бъде осигурено 24-часово обслужване на пациентите при спешност на територията на Община Карлово.

 

„До този момент не бяхме наясно какво се случва. След днешния разговор решихме, със съгласието на всички колеги, да си оттеглим предизвестията в името на това да се постигне договореност между Спешна помощ и болницата и да се реши по какъв начин ще  работим и консултираме пациенти. Ние и до сега не сме оставяли при нужда пациент на Спешна помощ без да е консултиран, но нямаме сили да поемем още един кабинет. Надяваме се нещата да се регулират и да решим спорните въпроси“, заяви д-р Дориана  Маринова, която е председател на местната структура на РК на БЛС и е педиатър в болницата.

 

„Готови сме  на диалог. Като областен управител декларирам пълната си подкрепа, както на лекарите, които работят в болницата, така и на екипите на Спешна помощ. Най-важното е  пациентите да бъдат обслужени навреме и да се  гарантира оказването на  спешна помощ на всеки един нуждаещ се“, каза в заключение областният управител.