Община Пловдив стартира новия археологически сезон с проучвания на „Форума – изток и юг“ и могилата „Малтепе“. Успоредно с това ще се работи и по обектите „Източна порта“, „Небет тепе“ и „Одеон“. Това стана ясно по време на съвместната пресконференция, която дадоха днес кметът на Пловдив Здравко Димитров, кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов, заместник-кметът на Пловдив с ресор „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов и директорът на Регионалния археологически музей доц. Костадин Кисьов.

„Археологическите проучвания са приоритет на Община Пловдив в този мандат. Продължава нашият ангажимент към наследството на Пловдив, както и към мащабния проект по разкриването на „Малтепе“, заяви кметът Здравко Димитров.
Според доц. Кисьов проучванията на Форума ще продължат около месец, след което обектът ще бъде готов за консервиране и експониране. В бюджета на общината са заделени 83 000 лв. за консервация на обекта, а други 150 000 лв. са отделени за продължаване на проучванията на Малтепе. 100 000 лв. са преведини и от Община Марица. Двете общини финансират заедно разкриването на обекта още от самото начало.

„Ние сме коректен партньор в археологическите проучвания на могилата „Малтепе“, което е публична държавна собственост, но цялостното завършване на подобни мащабни обекти би струвало около 15 млн. евро и очакваме Министерството на културата да се включи“, коментира Димитър Иванов.

Директорът на археологическия музей сподели, че предварителни проучвания от северната страна на Малтепе показват наличието на позитивен (не иманярски проход) и тази година усилията ще бъдат съсредоточени именно там. Предстои засипване и укрепване на фундамента от южната част и работа по северния склон на могилата, където учените се надяват да открият гробница на знатен аристократ от римската епоха.

„Нашата работна версия е, че става дума за храм със статуя или статуарна група. Вече намерихме фрагменти – капители и огромни квадри. Очакванията ни са в западната страна също да намерим части от този храм, построен в памет на човека, положен в Малтепе“, каза Кисьов.

„Благодаря на кметовете на община Марица Димитър Иванов и на община Пловдив Здравко Димитров, които от години ни подкрепят. Досега цялата работа там на терен, става със средства на двете общини. Министерство на културата не е дало нито лев, но разчитаме тази година това да се случи“, поясни още Кисьов.

„За Форум юг-изток, Г-образният обект около Централна поща, има съгласувано задание с Националния институт за недвижимо културно наследство и през юни се очаква да се обяви обществена поръчка на стойност 83 000 лв. С тези дейности ще бъде завършен проектът за пл. „Централен“. Това заяви зам.-кметът по култура Пламен Панов. Той допълни, че има малки неясноти със собствеността на терена на Одеона – север, но предстои те да бъдат изчистени, след което и там разкопките продължават.