По повод Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” проф. д-р Румен Младенов се обърна към студенти и преподаватели с поздрав, публикуван на сайта на висшето училище.

„Днес отбелязваме този ден по различен начин, но аз вярвам, че истинското тържество се случва в сърцето, защото паметта за делото на предците ни окуражава, подарява ни усещането за споделена мисия и смисъл на професионалния ни избор”, се казва в празничното слово на ректора.

На колегите си проф. Младенов пожелава: „... здраве, дръзновение и нови творчески успехи. Нека черпим вдъхновение едни от други, да възвисяваме и усъвършенстваме възпитаниците си, да пазим любовта към знанието жива!”

 

По своя дългогодишна традиция, досега на 24 май Пловдивският университет винаги е организирал тържествена програма, която завършва с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Св. Паисий Хилендарски срещу Ректората на висшето училище. По  разбираеми причини, заради противоепидемичните мерки, тази година отбелязването на празника се премести онлайн в  изцяло съобразен с новите условия видео поздрав, подготвен от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Видео материалът е публикуван в новата интерактивна рубрика на университета – VIVAT ACADEMIA:

 

https://uni-plovdiv.bg/news/news/829/

 

„Разчитаме на тях, на младите, които пренасят в бъднините културно-историческото ни наследство – така проф. д.ф.н. Христина Тончева поздрави в словото си студентите от името на колегите си филолози.

 

Докторанти и студенти на ПУ „Паисий Хилендарски” от Италия, Германия, Полша, Сърбия и Чехия – Мартина Рицоло, Йонатан Валтер, Йелена Павлович, Михал Янкович и Якуб Микулецки, обогатиха палитрата от поздравления към академичната общност.

 

От името на Студентския съвет се включиха Теодора Цонева и Виктория Палигорова.

 

Талантливите изпълнения на учениците Имануел-Ари Капон и Моис Ашер Капон и четвъртокурсниците от специалността „Актьорство за драматичен театър“ в Педагогическия факултет – Радостина Велкова и Стефан Мараджиев, допринесоха за празничния дух с рецитали на популярни български стихове.