Обществената поръчка  за проучване на нагласите на населението и провеждането на разяснителна кампания сред домакинствата, използващи дърва и въглища за отопление към преминаване на екоотопление е прекратена от Община Пловдив. Тя бе на стойност 542 000 лева без ДДС.

Конкурсната комисия е излязла със становище, че разделянето на поръчката за проучване на нагласите на две обособени позиции е нецелесъобразно и би поставило на риск проекта, чиято цел е подобряване качеството на въздуха в Пловдив чрез подмяна на печките на твърдо гориво с екологично отопление. Финансирането за него е в размер на 14 милиона лева.

Eдната обособена позиция включваше проучване на нагласите на пловдивчани и провеждането на разяснителна кампания, а втората позиция - проучвания, анализи и механизми за подготовката на инвестиционни мерки.

Според комисията несъгласуваност при изпълнението на двете обособени позиции може да изложи на прекалено висок риск приключването на проекта качество и в срок. Прекратяването на поръчката е със заповед на заместник – кмета Илия Кирчев и може да бъде обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията.