5919 ученици от Пловдив и областта се явяват на национално външно оценяване по математика днес. Те са  организирани в 652 зали в 142 училища при спазване на противоепидемичните мерки. За реда в залите ще следят 2070 квестори. 

Както на матурите, и сега ще бъде спазено изискването за разстояние от метър и половина между чиновете, така че в една класна стая не бива да има повече от 10 ученици. Изпитните зали ще бъдат предварително дезинфекцирани. Дезинфектант за ръце ще има и на входа. При влизане в сградата медицински сестри ще мерят температурата на децата преди да ги допуснат до изпита. 

Учениците се явяват пред сградата на училището не по-късно от 8,15 часа. Носят документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Трябва да имат и с лични предпазни средства – маска или шлем. Заемат персонално определеното работно място, обозначено с етикет с тяхното име, не по-късно 8,45 часа. Носят и ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – и линия, пергел, триъгълник. 

И на двете части на НВО по математика могат да се използват формули, които ще бъдат предоставени от квесторите заедно с изпитния материал. Резултатите ще бъдат обявени до 29 юни. 

Подаването на заявления за гимназиите се осъществява от 3 до 7 юли.