Изискването от страна на някои здравни заведения, преди хоспитализация на пациентите да бъде извършвано платено изследване за  COVID-19, противоречи с разпоредбите на Здравното министерство. Това заяви областният управител Дани Каназирева по повод постъпили сигнали на граждани, че в някои болници при приемане на пациентите се изисква изследване за COVID-19, включително и с бърз тест.

Тя припомни, че още на 17 юни министърът на здравеопазването изиска всички регионални здравни инспекции незабавно да уведомят болниците на територията на съответната област, че е незаконосъобразно изискването на PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист. Това е направено от РЗИ – Пловдив и писмата са разпратени.

„Относно бързите тестове, разговарях с министър Кирил Ананиев. Получих уверение, че днес ще има  решение по въпроса от министерството, след среща с БЛС, съобщи областният управител.

„Реагирахме незабавно след множество сигнали в администрацията, включително и в социалните мрежи и държа хората да бъдат уведомени и да знаят правата си. Нека ни сигнализират в подобни случаи, заключи Каназирева.