Общинският съвет на  Пловдив ще гласува днес предложението на кмета Здравко Димитров малчуганите в първите възрастови групи в детските градини да са  максимум  28. На предишната сесия пак по искане на градоначалника броят беше завишен до 30 деца  с мотив, че местата не стигат за всички желаещи. Днес кметът внася корекция след консултациите с Министерството на образованието, недоволство сред персонала на забавачките  и възражението на областния управител Дани Каназирева, с което тя  обявява решението на местния парламент за незаконосъобразно и го връща за прегласуване. 

Сесията отново ще се провежда в Дом на културата "Борис Христов", а не на ул. "Авкс. Велешки", защото има  повече място за спазване на дистанцията. 

Съветниците  трябва да заседават с маски заради повишения брой на заболели и удължената епидемиологична обстановка. Преди сесията ще бъде извършена пълна дезинфекция на залата, каза председателят на местния парламент Александър Държиков. 

Община Пловдив иска от градските старейшини да разрешат възстановяване на стария емблематичен ресторант горе на Сахат тепе, който подробно е описан  навремето от Никола Алваджиев в  неговия летопис "Пловдивска хроника".   Кметът на район "Централен" Георги Стаменов предлага  с конкурс  да бъде избран инвеститор , като се постави  условие, че  той ще възстанови и прилежащото пространство.  Ресторантът е предвиден и в одобрения план на хълма. 

Администрацията отново иска изменение на бюджета,  но без да променя общата финансова рамка.  Средствата се преразпределят за  няколко дейности за сметка на годишната вноска за уличния заем, изтеглен преди години от кмета д-р Иван Чомаков.  Вноската  към банката се отлага за 2022 г.  Това е поредното  преразпределяне на парите от вноската към банката. Тази година общината трябваше да плати 4,5 млн. лева, от които вече за 2022 г. са прехвърлени 2 млн. лева. 

Ръководството на  КОЦ - Пловдив ще получи съгласието на Общинския съвет за взимане на  кредит до 5 млн. лева за закупуване на линеен ускорител, но след като бъде избран нов управител. Това е становището на постоянните комисии по финанси и правна на местния парламент по повод на  внесеното на днешната сесия предложение на зам.-кмета Илия Кирчев да се даде разрешение на шефа на Онкото д-р Парашкев Цветков да изтегли инвестиционен заем. 

Илия Кирчев посочва, че за кредита вече са водени разговори и той може да бъде взет по програма "Джесика" от Регионален фонд за градско развитие при ниска лихва. Линейният ускорител ще е ново поколение, с пълен капацитет за лъчетерапия и с възможност за радиохирургия.