В продължение на една година Фондация с обществено полезна дейност „Кентавър арт“ ще работи по реализацията на проект, насочен към изграждането на общност от ентусиасти, желаещи да практикуват водни спортове в река Марица и водоемите в близост до нея. Проектът, наречен „Създаване на клуб за водни приключения и спорт“ ще обхване град Пловдив и Пловдивска област като ще изгради минимално необходимата за целта материална база, позволяваща използването й от граждани и гости на града по време на специално организирани събития.

В традицията на гр. Пловдив винаги е имало специално отношение на хората към живата река - към Марица. Ето защо Фондацията иска да осигури условия за активен начин на живот на пловдивчани в този естествен водоем. Проектът е своеобразно продължение на организирания през 2012 г. отново от Фондация „Кентавър арт“ - Фестивал на реката и тепетата.

Предвижда се проектът да обхване поне 50 човека в клуба от ентусиасти, както и да бъдат  организирани минимум 10 събития през активния пролетно-летен сезон на настоящата година. Закупено ще бъде оборудване за водни спортове, което заедно с налично такова, ще осигури плавателни места за едновременно използване от 10-16 човека. Като естествено допълнение към тези дейности ще бъде организирано обучение по ветроходство. Социално отговорният елемент на проекта ще се прояви и в дейности по наблюдение и почистване на река Марица.

Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.