FLUCA -Австрийски културен павилион е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство – иницииран от Фондация „Отворени изкуства“ и Австрийско посолство, София, и подкрепен от  Федералното канцлерство на Република Австрия. През 2020 е част от Културния календар на Община Пловдив.

В края на месец юни FLUCA - Австрийски културен павилион зае своето традиционно място на ул. Отец Паисий 38 в гр. Пловдив за откриването сезон 2020, който макар и съкратен поради пандемията, планира да реализира част от предвидената си програма до октомври месец 2020. Куратор на програмата на павилиона за тази година е галерия Sariev.

 

За своето предварително откриване на 21 юни сцената на FLUCA - Австрийски културен павилион представи специален визуален проект на пловдивските артисти – Мартина Вачева, Мич Брезунек и Вълко Чобанов.

Същинското откриване се състоя преди ден с откриването на изложбата „Добре дошли в своя MYSPACE“ на австрийския творец Флориан Ланг.

Гости на събитието бяха Константин Заупе, съветник и заместник-ръководител на Посолство на Австрия в София, Анета Генкова – отговаряща за културната програма на мисията и Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив.

 

„ FLUCA -Австрийски културен павилион бе създаден с идеята да се включи активно в програмата на Пловдив 2019, но FLUCA ще остане в Пловдив като част от градската среда. Ще остане в бъдещето! Благодаря на Веселина Сариева, благодаря на Община Пловдив за дългогодишното партньорство, както и спонсорите. Благодаря и на вас, публиката, защото проектът живее заради публиката!“, каза в приветствието си Константин Заупе.

„FLUCA е сред любимите ми проекти, защото е различен. Създаден като открита сцена за изкуство и култура, разположена в среда на артистичен микро климат като  място за творчески срещи, както на млади, така и на утвърдени творци. Община Пловдив ще продължи да го подкрепя, защото Fluca е проект, който се развива с всеки нов сезон. Пожелавам успех на 5-тия сезон!“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

„Благодаря, че отново бяхме оценени и подкрепени от Посолство на Австрия и Община Пловдив. Това направи възможно и този сезон да се случи, макар че заради COVID – 19 се наложи програмата да претърпи промени. Благодаря от сърце на артистите! Предварителното откриване започна с трима пловдивски артисти, през септември отново ще представим пловдивски автори. Очакваме ви! Колко е хубаво да сме в Пловдив!“,  отбеляза Веселина Сариева.

Изложбата „Добре дошли в своя MYSPACE“ на австрийския творец Флориан Ланг може да бъде видяна до 31.07 от вторник до събота, 16:00 - 20:00 ч.

Елемент, придружаващ сцената на лъскавия карго павилион FLUCA втози сезон са знаковите градски мебели “Енци” от прочутия музеен квартал на Виена.