За 17-та поредна година се проведе Националният конкурс за млади изпълнители на забавна песен. Конкурсът е част от Националния календар за изяви по интереси на МОН, а финалът му се провежда днес в Лятно кино „Орфей“ в Пловдив. Основен организатор и домакин на проявата е ЦПЛР – ОДК - Пловдив със съдействието на Община Пловдив, РУО на МОН, Национален дворец на децата – София, Сдружение за откриване и подпомагане на млади таланти в областта на изкуствата „Лъчи” и Естрадно студио “Прима”.

Финалната част на конкурса беше открита от зам.-кмета с ресор „Европейски политики и социални дейности“ Анести Тимчев. Той поздрави децата за постигнатия успех и сподели лична история от своите ученически години.

„Пял съм в ученически хор, а след това започнах да пея и в Академичния хор в София и приключих с моето пеене в катедралния храм „Св. Александър Невски“. Научих много неща, но едно нещо не научих в този живот – каква е онази любов, която трябва да имаш, за да може от сърцето ти да излезе нещо, което да можеш да предадеш на другите и те да почувстват същата емоция, която си почувствал и ти.“, сподели Тимчев.

Г-н Тимчев не пропусна да поздрави талантливите деца и от името на кмета Здравко Димитров, който не успя да присъства на финала на конкурса.

„Скъпи  деца, продължавайте да пеете и бъдете упорити – ще успеете, щом толкова обичате музиката. Пожелавам здраве и енергия на вас, на вашите родители и педагози, които са неотлъчно до вас и ви помагат!“, беше посланието на градоначалника.

В първия етап на конкурса участваха над 250 деца - 143 солиста, 11 дуета и 15 вокални формации от 19 области на България. До финалната фаза бяха допуснати 63 деца и младежи от цялата страна, разпределени в четири възрастови групи само в категория солисти. Изпълненията и на двата етапа се оценяват от компетентно жури, съставено от утвърдени пловдивски музиканти, певци, актьори, хореографи, преподаватели в АМТИИ, ПУ ”Паисий Хилендарски”, продуценти.

Финалът на музикалния конкурс се проведе при стриктно спазване на всички предписания на МЗ.