Полицията списа нарушители зад волана в Пловдивска област. За това информираха от ОД МВР. На 5 юли при обход в местността "Бялата пръст" в село Белащица, автопатрул на Първо РУ спрял за проверка лек автомобил "Мерцедес". Униформените установили, че 30 годишният водач на превозното средство  е неправоспособен и го  управлява в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние. По случая е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343 в ал.2 от НК.
Бързи  производства под наблюдение на прокуратурата са започнати за престъпления по пътищата- един от задържаните водачи са били в нетрезво състояние, също двама са  управлявали  автомобили под въздействие на наркотични вещества и техните аналози.  
В ареста на Първо РУ е задържан  51 годишен мъж от Белащиц  , шофирал след употреба на алкохол. "Ауди А 3" с 51 годишен водач било спряно за проверка на бул. "Никола Вапцаров" в Пловдив. Мъжът зад волана  силно лъхал на алкохол. Служителите на районното установили по надлежния ред, че шофьорът е пил- техническото средство отчело концентрация от 2,34 промила.
В ареста на Второ РУ и РУ Асеновград са задържани двама водачи, шофирали под въздейстиве на наркотични вещества.  В сутрешните часове на 5 юли при обход на улица «Тракия» автопатрул на районното спрял за проверка лек автомобил «Ауди», управлявано от 37 годишен асеновградчанин. Пробата с техническо средство реагирала положително на "Метадон".
21 годишен млад мъж, също асеновградчанин,бил установен и задържан от служителите на реда да шофира личния си автомобил "Ауди" след употреба на наркотични вещества и техните аналози.  По случаите са образувани  две бързи производства по чл. 343Б от НК.