Общинските съветници ще обсъдят и гласуват днес   започване на отчуждителни процедури за 14 имота, без които не може да се извърши пробивът под Централна гара. Това ще стана на днешната сесия на Общинския съвет на Пловдив, койято ще се проведе в Дома на културата и ще бъде ез присъствието на граждани и засилени противоепидемични мерки, зарада пандемията от коронавирус.  Предстои да бъдат отчждани  терени, които са свързани не само с пробива, но и с уличната регулация около него по бул. „Македония“ и ул. „Димитър Талев“. Сред отчуждените имоти са част от прилежащото пространство към бившето кино „Гео Милев” и жилищни постройки. Освен това пробивът ще бъде обявен за обект от първостепенно значение, което означава, че отчуждаването на имоти, попадащи в регулацията на бъдещото съоръжение, ще може да става принудително.

Другата важна точка, която ще се обсъжда и гласува е шефът на Онкото задължително да е медик.  До момента изискването за началника на КОЦ-а е да има висше образование.


Очаква се да бъдат гласувани и нови, по-високи заплати на общинските съветници с приемането на Правилника за работа на местния парламент.Там е записано, че председателят на Общинския съвет има право да получава до 80% от кметската заплата, която от началото на тази година е 3350 лв. С възнаграждението на Александър Държиков са обвързани и парите, които получават съветниците. За всяка сесия им се начислява 15% от заплата на общински съветник номер 1, а за участие в комисия - по 2%. Освен това им се полагат и до 40% за представителни разходи.

Друго решение, което ще трябва да вземе местният парламент, е разширяването на гробищата в два пловдивски квартала - Коматево и Прослав. Причината е, че траурните паркове в града под тепетата вече са запълнени. Изключение прави само този в район „Северен“ на Рогошко шосе.

Съветниците ще гласуват и 2000 лв. помощ на Димитър Будаков, чиято къща рухна при строеж на ул. "Ниш". Предвижда се и отпускането на  60 000 лв. 17 училища и 6 детски градини. 

Промяна в Правилника на Общинския съвет в Пловдив се очаква да бъде гласувана днес.

Тя е свързана с противоепидемичните мерки заради заразата с COVID-19 и предвижда провеждането на онлайн заседания на ОбС по време на военно или друго извънредно положение.

Дистанционните заседания ще се извършват чрез конферентна връзка, но правилата за кворум и ред на подаване на заявките за изказвания ще останат.

Сесиите на Общинския съвет ще се излъчват в реално време на сайта на Общината.

Освен това онлайн ще могат да заседават и комисиите.