Общинските съветници не приеха шефът на Комплексния онкологичен център (КОЦ) задължително да е с медицинско образование. Предложението  на днешната сесия на Общинския съвет на Пловдив беше отхвърлено  на днешата сесия с 12 гласа за, 8 против и 21 въздържали се.

Мандатът на сегашния управител на КОЦ - д-р Парашкев Цветков, е изтекъл.

Досега обаче за управител можеха да кандидатстват и лица с икономическо и юридическо образование.

Предложението предизвика бурни дебати, като според повечето изказали се е незаконосъобразно Общинският съвет да приеме критериите.

Сагата за отчуждение на имоти за пробива пред централна жп гара приключи след решение на общинския съвет. Така община Пловдив ще може да отчуждава принудително имоти за пробива под Централна гара, който  директно ще свързва бул. „Васил Априлов” и „Македония”. Тази възможност се дава на местната власт с записания израз в годишната програма за разпореждане на имоти „обект от първостепенно значение“. Така при строеж на обект от първостепенно значение се допуска предварителното изпълнение на отчуждителните процедури  след равностойно или имотно обезщетение.  Този статут спестява време, тъй като в много от случаите собствениците обжалват оценките и отчуждаването се спира, докато се произнесе съдът.

Старейшините гласуваха разщиряването на гробищата в два пловдивски квартала - Коматево и Прослав. Причината е, че траурните паркове в града под тепетата вече са запълнени. Изключение прави само този в район „Северен“ на Рогошко шосе.

Общинските съветници на Пловдив увеличиха възнагражденията си. Това става възможно след приемане на новия Правилник за работа на местния парламент, който беше внесен от представители на всички политически сили, съобщава Радио Пловдив. Така с решението на ОбС от днес заплатата на председателя на ОбС-Пловдив Александър Държиков се увеличава от 1349 на 2680 лева, а съветниците ще получават 15 % от неговото възнаграждение, тоест по 402 лева за всяко заседание на местния парламент. Към тези пари се добавят и по 2% за участие в заседание на постоянна комисия на общинския съвет. Отделно се отпускат и представителни разходи, които са в размер на 40 % от възнаграждението на председателя на ОбС.

На практика това означава, че месечната сума, която общински съветник ще получава, ще е над 2000 лева.

На сесията бе одобрена финансова  помощ от  2000 лв.  на Димитър Будаков, чиято къща рухна при строеж на ул. "Ниш".