По искане на председателя на Общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов и по предложение на зам.-кмета по култура Пламен Панов, кметът Здравко Димитров отмени днес на обяд концерта на „Биг бенд Пловдив“ и Керана, който трябваше да се проведе на 11 юли от 18 часа на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов“ 1. Мерките бяха предприети веднага, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев оповести новата си заповед във връзка с усложнената ситуация в страната.

По-рано на сесия на Общинския съвет кметът заяви, че Община Пловдив ще се придължа изцяло към мерките на Националния оперативен щаб и тези на министър Ананиев. В тази връзка той подчерта, че ще се прави всичко възможно да се ограничат масовите събития, а за тези които вече има продадени билети, ще се спазва стриктно заетост до 50%. 

Община Пловдив изцяло ще се придържа към препоръките от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Това заяви кметът Здравко Димитров и уточни, че изпълнението на мерките е възложено на председателя на Общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов. Мерките на национално ниво са, както следва:

- Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, ще се провеждат без публика на открито и на закрито;

- Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. На открито се допускат посещения при заетост на местата до 50 % от общия капацитет и спазване на физическа дистанция от 1,5 метра;

- Налага се забрана за групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито (в това число сватби, балове, др.);

- Засилва се контролът от страна на държавните органи. МЗХ ще възложи на БАБХ да извършва проверки в заведенията за хранене и развлечения. Ще се извършват проверки на работодателите относно спазването на изискванията на заповедта.

Мерките влизат в сила на 10 юли в 00:00 часа и ще действат до второ нареждане.

Кметът Здравко Димитров добави още, че Община Пловдив ще положи максимални усилия да ограничи събитията в града.

“Максимално ще ограничим масовите събития в града, но тези, които вече са в процес на напреднала организация и, за които вече са продадени билети, няма как да бъдат отменени. Тяхното провеждане ще се състои съгласно всички мерки на министерството на здравеопазването.”, заяви градоначалникът.