Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк "Росенец" и настоя за отмяна на тези писма.Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО, посочват още от "Дондуков"2.

Забранен е достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сграда, известна в публичното пространство като „летните сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи специализираното за корабоплаване издание Maritime.bg, като е направило справка с публикувано предупреждение до мореплавателите в бюлетина(NAVIM).

Според NAVIM 273/20 районът, заключен между следните точки с координати в Бургаския залив:

42 27,25 N 027 32,15 E
42 27,28 N 027 31,97 E
42 27,53 N 027 31,87 E
42 27,72 N 027 32,40 E
42 27,58 N 027 32,72 E
42 27,30 N 027 32,80 E

е забранен за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности.

Забраната е влязла в сила от 21 часа снощи и важи до 21 часа на 15 септември.

Интересното е, че не са посочени причини за забраната в района на нос Чукалята, каквито има за всички останали ограничения в бюлетина. 

За събота е планирано "Масово ходене на охраняем плаж" за "Сараите" на Доган в парк "Росенец". Недоволството бе предизвикано, след като съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, придружаван от общински съветници, направи опит да достигне до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС на нос "Чукалята" с лодка, но беше избутан обратно в морето от охраната от НСО. Плажът по документи е държавна собственост, но държавната и частната охрана на Ахмед Доган не допуска никой до брега.

Началникът на НСО Красимир Станчев подаде оставка. Това се разбира от официално съобщение от името на службата.

След като в началото той изтъква , че в НСО хора с имунитет няма, накрая Станчев заявява: "След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана".