На официална церемония на ЖП гара Белозем,  министърът  на транспорта информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски и областният управител Дани Каназирева, прерязаха лентата на изцяло обновения участък, който е  част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ . Той е с дължина 26 км и обхваща железопътния участък от гара Скутаре до гара Оризово.

Рехабилитирани са  железния път и контактната мрежа в участъка, системите за сигнализация и телекомуникация,  приемните здания и техническите сгради в гари Маноле и  Белозем, включително е изградена  пасарелка, както и нова спирка Опълченец с осигурен достъп на лица с намалена подвижност.

 

По думите на министър Желязков цялостната реализация на проекта ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на Република България за развитие на железопътната инфраструктура и достигане на европейските стандарти.

Като част от транспортен коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”, рехабилитацията на тази линия е от съществено значение както за България, така и за Европа.

„Постигнатата максимална скорост 130 -160 км/ч  и по-високото качество на услугите ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на железопътния в сравнение с другите видове транспорт“, заяви инж. Папукчийски.

 

Изпълнител на договора е Обединение „Европейски железници“, а неговата стойност - 69 848 308, 66 лева без ДДС.

Обект „Рехабилитация на железопътен участък Скутаре - Оризово“ се финансиране от Кохезионен фонд на ЕС, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014 – 2020 г.

 

След официалното откриване областният управител Дани Каназирева коментира, че проектът е от съществено значение за региона.

„  С неговата реализация ще се подобри качеството на предлаганите услуги, безопасността на движението и сигурността на пътуването, а това ще  повиши конкурентоспособността на жп транспорта, който е важен за пловдивска област, допълни Каназирева

Според министър Желязков тази инвестиция е изключително важна, особено когато я обвържем с всички системни инвестиции в сектора.

„Преди няколко дни бе подписан договора за модернизацията на железопътен възел Пловдив, както и на Централна гара, за да може наистина Пловдив да има не само една красива сграда на Централна гара, но и да бъде едно съсредоточие на железопътния трафик,   да може да се изгради необходимата инфраструктурата,  за да  бъде облекчен  животът на пътуващите не само с железниците. Това е важно за града, но най-вече за  развитието на онези възможности, които познаваме , виждаме и се надяваме да достигнем за пътуването със железниците. А неминуемо ползватели и тези, които ще имат удоволствието да се възползват от новоизградената инфраструктура  ще бъдат жителите и на градовете, и на по-малките населени места, като това на Белозем. Така, че по резултатите се преценява свършената работа, заключи министър Желязков

Сред официалните гости на церемонията, която започна с отслужване на водосвет, бяха също така  председателят на УС на НКЖИ Христо Алексиев, кметът на община Раковски  Павел Гуджеров, представители на компанията, на изпълнителя, надзора, и др.