Ремонтите дейности на пътя за Хисаря, в участъка Черничево – Дуванлии, ще приключат по-рано от предвидения срок Това  стана ясно по време на  извършената днес инспекция от областния управител Дани Каназирева, директорът на Областно пътно управление –Пловдив инж. Йордан Калев, представители на фирмата изпълнител и кметът на община Хисар Пенка Ганева.

В ремонта на 9-километровия участък Агенция „Пътна инфраструктура“  инвестира близо 10 милиона лева , като пътят ще бъде разширен, ще бъдат монтирани нови мантинели и пътни знаци.  В момента усилено се асфалтира, като по проект е предвидено усилване на пътната основа, полагане на нови асфалтобетонови пластове, попълване на банкети, подобряване на отводняването и др. дейности.

„Изключително много се радвам , че започна ремонта на този път. Той е сред приоритетните обекти в нашия регион, които сме определили с екипа на Областно пътно управление за ремонт през тази година.  Този участък е натоварен и наистина имаше нужда от рехабилитация, за да се улесни трафика към Хисаря. Всички знаем, че това е един от най-посещаваните наши курорти. Още в началото обещах на жителите на общината, че се ангажирам лично с този инфраструктурен  проект, защото е важен за туризма, коментира областният управител.

 

От своя страна кметът на общината допълни, че е имало сигнали и жалби, заради компрометирания участък.

„Обещанието е изпълнено и сега връзката към града, ще бъде отлична. Всички се надяваме туристическия сезон да бъде спасен. При нас активният сезон започва през есента и  добрата инфраструктура  е важна, както за населението на Общината, така и за  всички, които посещават града като туристическа дестинация, допълни Пенка Ганева.

По думите на шефа на ОПУ инж. Калев в момента се работи усилено и цялостната рехабилитация на участъка ще завърши предсрочно в средата на август.

 

Директорът  на фирмата изпълнител „Европейски пътища“ Маргарита  Попиванова  обясни, че рехабилитацията се прави за тежко движение с високо качество и гаранция.

„Технологията включва  конструкция с насипване на  10 см натрошен камък, след това 30 см  студено фрезоване и допълнително свързващи вещества, следват два пласта - 10 см. асфалт и 4 см. плътен асфалт за тежко движение, обясни Попиванова.

 

Областният управител съобщи още, че следващият проект, по който се работи е довършването на надлеза до Хисаря, който стои  от почти 40 години.

В момента от общината изготвят договора с агенция АПИ,  за да предат решението на Общинския съвет за отчуждените имоти и да стартират  необходимите процедури.

„Важното е, че има конструктивно становище, че съоръжението е годно и затова целта ни е, да бъде завършено, за да не изгубим тези средства, които преди години са  инвестирани, а и безспорно, този пътен възел е  нужен за цялата област, допълни Каназирева.