Дейност „Инспекторат, паркинги и гаражи“ към община Асеновград продължава своята дейност по график. Сред функциите на служителите му е да констатира наличие на изоставени и излезли от употреба моторни превозни средства (МПС), разположени върху държавна или общинска собственост.

За периода от 11.05.20 г. до 10.08.20 г. общият брой отправени предписания към собственици на такива автомобили в община Асеновград е 130. Премахнатите коли наброяват 99. На част от останалите МПС все още тече 14-дневният срок за доброволно отстраняване на автомобила от терена. Собственици на други изоставени коли пък са заявили, че ще ги отремонтират. Автомобилите на трети са запорирани от банки или притежателите им са в чужбина и не могат да бъдат открити засега.
Комисия извърши проверки и по населените места на община Асеновград. За период от един месец служителите на „Инспекторат, паркинги и гаражи“ там със съдействието на кметове и кметски наместници са съставили общо 47 констативни протокола, а премахнатите от общински и държавни терени изоставени коли са 33 на брой. В село Червен например от са констатирани и отстранени 3 автомобила, в Боянци – 5, а в Мулдава – 7. В квартал „Долни Воден“ от 9 коли с предписания, 8 са премахнати. В село Мостово – от 4 констатирани, два автомобила вече са отстранени.
Интерес предизвикват ретро колите, на които са се натъкнали служители от Инспектората. Сред тях има полуразкомплектовани и изоставени камиони, миниванове, микробуси, леки автомобили и други, които вероятно може повече да не бъдат срещнати из улиците на България и по света.