Държавата инвестира над 110 милиона лева в пътните проекти на Пловдив и региона, а над 200 милиона са средствата за нова ВиК инфраструктура“, това заяви Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, който беше сред официалните гости на честванията на големия християнски празник – Успение Богородично в Пловдив. „Тези проекти ще доведат подобряване на качеството на живот и повишаване привлекателността на града за инвестиции“, допълни той.

Днес десетки пловдивчани се изпълниха катедралния храм „Света Богородица“, за да се помолят и да запалят свещ за здраве и благоденствие.

По покана на кмета Здравко Димитров на събитието присъства и Мариана Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма. Лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай отслужи архиерейска света литургия сред събралото се множество в църквата, където сред официалните гости на празника бяха народният представител Атанас Ташков, заместник-кметовете Пламен Панов и Анести Тимчев, кметовете на районите „Тракия“, „Южен“ и „Северен“ – Костадин Димитров, Костадин Язов и Стоян Алексиев, общински съветници, областният управител Дани Каназирева, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

  „Много e важно да поощриm религиозния туризъм, където има голям потенциал за развитие, тъй като това ще подпомогне за съхраняване на нашата история“, заяви вицепремиерът Мариана Николова. По повод личния ѝ празник кметът Здравко Димитров ѝ подари дърворезба – Алафранга, изработена от майсторите на Регионалната занаятчийска камара – Пловдив.

_DSC1593  „Изпълняваме ангажимента, който поехме за пълна рехабилитация на пътя от Юговското ханче, през Лъки за Кръстова гора. Убеден съм, че най-тежкият участък от 20 км ще бъде обновен до 15 септември за Кръстовден, а по-късно ще довършим и останалата част от пътя“, утчони заместник-министър Нанков. По думите му предстои да се ремонтира и пътят за Мулдавския манастир „Света Петка“ край Асеновград, като първо се подмени водопровода, който ще се финансира от ВиК – Пловдив, за което има вече изготвен проект. Строителните дейности са на стойност малко над 2 милиона лева.

Той подчерта, че повече от 3 години работи съвместно с кмета Здравко Димитров, от времето, когато беше областен управител, по отношение на едни от най-тежките инфраструктурни обекти на Пловдив и региона – локалните платна на пътя Пловдив – Асеновград, както и по старта на обществената поръчка за 4,7-километровия източен обходен път от Скобелева майка до „Асеновградско шосе“.

„Кръговото кръстовище ще се превърне в голям пътен възел. Очакванията ни са новата пътна артерия да отпуши натовареното околовръстно на Пловдив, а тази част на Тракия икономическа зона да се превърне и нов бизнес инкубатор за инвестиции“, посочи министър Нанков.

Той не пропусна да отбележи и изключително важния за града под тепетата Воден проект, където вече е обявена обществена поръчка за големия колектор, благодарение на което ще се отвеждат и пречистват дъждовните и отпадните води на Пловдив.