ДПС няма да подпише предложението на ГЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС, предаде Епицентър.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на извънредна пресконференция по време на заседание на Централното оперативно бюро на партията и парламентарната група.

Мотивите са, че проектът е:

- поредният удар срещу демокрацията и държавността;

- че се отрича от общочовешки ценности, като свобода и мир;

- че отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип;

- че не отговаря на заявеното искане за рестарт.

 

Мустафа Карадайъ излезе специално, за да направи изявление пред медиите.

 

"Искаме да ви представим позицията на ДПС относно предложения проект за нова Конституция на Република България и идеята за свикване на Велико Народно събрание. Позицията на ДПС е - ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание", обяви Мустафа Карадайъ.

"Според нас изготвения проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности. Новата Конституция отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип. Новата Конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт", категоричен е лидерът на ДПС.

"Заседанието на ДПС продължава и по други теми и във връзка с новата сесия на Народното събрание", каза още той.

"ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това е нашата позиция", повтори Мустафа Карадайъ.

Оперативното бюро на Движението и парламентарната група продължават да заседават.