Със специален концерт на емблематичния Античен театър на Пловдив ще бъде открита новата учебна 2020/2021 година на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/. Тържеството по посрещането на първокурсниците ще започне точно в 10 часа на 15 септември, вторник, взети са всички мерки за предпазване от коронавирус, съобщи за медиите ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Тя е благодарна на ръководството на Общински институт „Старинен Пловдив” за доброто партньорство, въз основа на което церемониятаще бъде на Античния театър.

На събитието са поканени кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметът „Култура, археология и туризъм“Пламен Панови заместник-кметът„Oбразование и бизнес развитие”Стефан Стоянов. Присъстващите ще се насладят на изпълненията на най-новия член на академичния преподавателски екип – тенорът с международна кариера Ивайло Михайлов. Интересен акцент в програмата е и Ванг Йе, китайският докторант по класическо пеене, доскорошен специализант в АМТИИ. По време на пандемията той участва в няколко международни конкурса и донесе на Академията много награди, една от които е от Москва, уточни проф. Шекерджиева-Новак. Добилата популярност чрез ТВ формата “Гласът на България '2020” бесарабска българка Кристина Жечкова, Академичният народен хор с ръководител проф. д-р Костадин Бураджиев, дуотромпети, студенти от специалност „Българска народна хореография“ и др. също ще зарадват гостите с прекрасни изпълнения.

„Въпреки, че се проведе в усложнена обстановка на пандемия, това е най-успешната кандидатстудентска кампания през последните години“, отчита проф. Шекерджиева-Новак. Още с първия приемен изпит всички места са били заети. „За съжаление много от талантливите деца на България не успяха да станат наши студенти, поради намаления прием и голямата конкуренция. Надяваме се, че сме приели най-достойните“, споделя тя. „Благодарни сме на всички млади хора, които търсейки качествено обучение, при това голямо предлагане, предпочетоханашата Академия. Въпреки възможността на някои от тях да кандидатстват само по документи, те се явиха на изпитите, и по този начин ние реално можехме да избираме от най-добрите. Всичките ни първокурсници са приети след положени изпити, а не по документи“, гордее се ректорът. „Проведената по този начин кандидатстудентска кампания, при епидемиологична обстановка,беше изключително натоварваща и трудоемка за целия екип – административен и преподавателски“, признава проф.Шекерджиева-Новак.

Тя е поканила на тържествената церемония на 15 септември на Античния театър ректорите на пловдивските университети. След това, от 12 часа, всички те ще уважат откриването на академичната година и в Медицински университет – Пловдив. Този жест показва, че пловдивските ръководители на висши учебни заведения започват усилено да си сътрудничат. „Очаквайте интересни събития в тази връзка“, подсказва проф. Шекерджиева-Новак.

И още веднъж кани всички заинтересуванина тържествената церемония по откриването на новата учебна 2020/2021 година на АМТИИ – Пловдив на 15.09.2020 г., вторник, от 10:00 часа на Античен театър – Пловдив.