Представители на СДС от Пловдив и областта се присъединяват към партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. 300 души с десни разбирания преминават в редиците на партията на Цветанов – обяви областният председател на СДС в областта Георги Пилев.. Това предаде Радио Пловдив.

„Липсата на политика на Националното ръководство на СДС, които „пристанаха“ на ГЕРБ, без да има решение за това на партията, доведе до вливането ни в „Републиканци за България“ – заяви бившият депутат от СДС Никола Хаджийски.

Цветанов заяви в Пловдив, че учредяването на партията предстои на 27 септември в София, когато ще бъде гласуван и уставът на организацията.

„Структурите ни вече покриват 70 процента от Пловдив и областта и 70 на сто в цялата страна“ – обяви Цветанов.

Сред основните цели на новият политически проект Цветанов очерта категоричното отстояване на ценностите на евроатлантическата насока, запазване на енергийната независимост на страната и връщане на духовността и ценностите в българското общество.

За най-големи опоненти на новата партия Цветанов определи БСП и ДПС, а за най-близка по разбирания организация той посочи „Демократична България“. В политическия спектър „Републиканци за България“ стои в Център-Дясно –заяви Цветанов.

„Нямам никаква договорка с ГЕРБ и нямам никаква зависимост“ – категоричен бе Цветанов. Същевременно, той се оплаква, че по места управници заплашвали с уволнение членове на ГЕРБ, които искали да се присъединят към „Републиканци за България“.

Цветанов сподели, че е говорил за последен път с Бойко Борисов на Цветница, когато премиерът го е поздравил за имения ден. Лидерът на новата партия заяви и че не е разговарял и с бившия кмет на Пловдив Иван Тотев за евентуалното му присъединяване.

„Отворен съм за всеки, който иска да разговаря с мен, стига да изповядва ценностите, които изброих“ – подчерта Цветанов.

Цветанов обяви, че след учредяването си „Републиканци за България“ започва да се готви за парламентарните избори догодина. „Целта ни е да станем парламентарно представена партия, чието заобикаляне е непреодолимо“ – заяви Цветанов.

Той посочи, че единственият изход от сегашната политическа криза в страната са предсрочните парламентарни избори.

Сред присъединилите се от СДС бяха Георги Пилев, Никола Хаджийски, Драгомир Георгиев – председател на ОбС на Асеновград, Теодор Шойлеков бивш председател на Обс на Карлово и Иван Тодоров дългогодишен представител на българската диаспора в Чикаго, Константин Иванов – собственик на книжарница в Пловдив и др.