„Днес минаваме на едно друго ниво на развитие на индустриалните зони – създаваме тяхната реална връзка с образованието, защото без човешкия капитал не може да се върви напред“. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на представянето днес на проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“ /ДТМОС/ за ученици от няколко гимназии. Инициативата се осъществява от екипа на „Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Министърът благодари на президента на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър за партньорството по проекта, който е от полза и за учениците,  и за бизнеса.

„Преди 4 години се запознах с инж. Пламен Панчев, създателят на Тракия икономическа зона, и се възхитих на неговия поглед в бъдещето, на неговата визия за бизнеса и посветеност на образованието. Самият факт, че е събрал всички вас и нас тук заедно показва, че продължава да работи в тази насока. Много окуражаващо е човек да види какво може да направи съвместното усилие“, каза госпожа Шилър.

Първоначално проектът ДТМОС ще обхване 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в Тракия икономическа зона – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив. „Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните за индустрията знания и умения“, разясни инж. Пламен Панчев. Това ще улесни реализацията на младите хора в производствените предприятия в професии като машинен техник, машинен оператор, машинен монтьор, електротехник, мехатроника. Практическите занятия, които ще започнат в края на октомври, ще се водят в Центъра за професионално обучение „Тракия“, който е ситуиран в зона Раковски, част от ТИЗ. Центърът е оборудван с последната дума на техниката в обученията, на практика занятията са с индустриална техника от водещи световни компании като SMC, ABB, Schneider Electric, Милара Интернешънъл и др. Част от практиките ще са в заводите в ТИЗ, фирмите ще се включат и със свои лектори, обучителните програми са изготвени от преподаватели от Университета по хранителни технологии.

Иванка Киркова, началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив подчерта, че събралите се днес кметове, представители на бизнеса и училищата освен партньори са и съмишленици, които реално развиват професионалното образование в директна връзка с фирмите. Тя също отправи благодарност на Фондация „Америка за България“ за финансовата подкрепа за проекта.

„Тракия икономическа зона се превърна в институция, която представя България навън, представя ни пред международните инвеститори. ТИЗ и нейният мениджмънт са част от екипа на министерството на икономиката“, сподели пред присъстващите на събитието министър Борисов.

Той добави: „Имаме и други идеи с инж. Панчев, които поставят развитието на индустриалните зони на ново ниво. Ще работим за Зелената сделка, за въглеродно неутрални индустриални паркове, като предвиждаме в зона Раковски, част от ТИЗ, да се изгради фотоволтаичен парк, така че компаниите, които са тук да бъдат „зелени“. Тази идея се надяваме да бъде прелята и в посока към други индустриални центрове“.

Министърът на икономиката не спря с добрите новини. Той връчи сертификат за инвеститор „Клас А” на „Балкан Агрикалчарал”, поредният нов инвеститор в Тракия икономическа зона - на територията на Община Марица. Сертификатът получи изпълнителният директор на фирмата Стойчо Георгиев.

„Искам да отбележа, че независимо от кризата, се намираме в уникален период – само сертифицираните проекти от началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите са за 700 милиона лева, а оценките, които БНБ дава като финансови данни за потока на преките чужди инвестиции за първите 7 месеца са 1 милиард и 400 милиона евро инвестиции, което е 53.4 процента ръст на годишна база“, съобщи министър Борисов.

Той подчерта, че благодарение на сертификата за инвеститор „Клас А” на „Балкан Агрикалчарал” Община Марица ще получи 1 милион лева от държавата за довеждаща инфраструктура до завода на фирмата. Същата сума ще получи и Община Пловдив, заради издания сертификат за инвеститор „Клас А” на фирма „БТЛ индъстрийз“.

Изпълнителният директор на „БТЛ индъстрийз“ Георги Петков сподели за съвместна идея с инж. Пламен Панчев – създаване в ТИЗ на лаборатория за акредитирани дейности по изпитвания на тестови образци и калибриране на технически средства. Сега, например, фирма купува машина, която в даден период трябва да се тества. Компанията е принудена да изпрати тази машина някъде в Европа, САЩ, Канада и за седмици да спре производството или да купи резервен уред, който включва в употреба няколко пъти в годината, за да не се прекъсва производственият процес. Калибриране на място в Пловдив ще реши този огромен проблем, убеден е Георги Петков. Очакванията са бизнесът да обобщи какво е полезно за него, за да може тази лаборатория да започне работа в най-скоро време.

В днешното представяне на проекта „Достъп до технологично модерна образователна среда“ и разискванията след това взеха участие и Евелина Апостолова, заместник областен управител на област Пловдив, Павел Гуджеров - кмет на Община Раковски, Димитър Иванов - кмет на Община Марица, Мария Белчева – кмет на Община Куклен, директори на професионални гимназии и представители на фирми от Тракия икономическа зона.