С менче вода, китка здравец и с Gaudeamus igitur на хор „Евмолпея“ посрещнаха днес първокурсниците за първия им учебен ден в Техническия университет – София, филиал Пловдив. На празненството пред ректората бяха дошли новоприетите студенти, техните преподаватели, както и гости: Петър Петров – заместник областен управител и Пламен Панов – заместник кмет на Пловдив по култура, архитектура и туризъм. Учебната година във вуза
започва присъствено при спазване на изискванията за здравна сигурност в учебните зали и аудитории. За първи път прекрачиха прага на университета 450 първокурсници. Освен тях още 120 магистри и 30 докторанти ще започнат учебната 2020/2021 година. Всички те ще се обучават в 19 специалности на Факултета по електроника и автоматика и на Факултета по машиностроене и уредостроене.
    Проф. д-р Въльо Николов – директор на Техническия университет – филиал Пловдив каза на новите студенти: „През всичките 34 години от създаването на филиала досега действа едно от основните правила: дипломират се само тези, които имат достатъчно инженерни знания.  Затова студентите, завършили при нас, имат високата оценка на бизнеса от региона и страната, и тя е, че стопроцентово младите инженери намират работа по специалността, дори още по време на следването.“
    От името на областния управител Дани Каназирева нейният заместник Петър Петров пожела на студентите да вървят уверено по пътя на познанието, израстването и усъвършенстването. Заместник кметът на Пловдив поздрави първокурсниците с новата учебна година и ги посъветва да следват пътя си в учението с постоянство, мотивираност и отдаденост. С поздравителни адреси към студентите се обърнаха комисарят на Европейския съюз Мария Габриел и кметът на район Централен в Пловдив Георги Стаменов.
    След тържеството първокурсниците се срещнаха за първи път със своите състуденти и с преподаватели от своите специалности. Те получиха студентските си книжки с пожелание за успешно учение. Новите студенти в Техническия университет – филиал Пловдив научиха още в първия учебен ден, че са избрали висшето учебно заведение, което им гарантира успешен кариерен старт в живота.